Winteraas

Winteraas

Beste karpervissers,

Wanneer noemen we aas een Winteraas? Een aas wordt een winteraas wanneer het water onder een bepaalde temperatuur daalt. De temperatuur van water is goed te meten en verschilt per water. Meet nauwkeurig elke keer wanneer je gaat vissen de temperatuur van het water en doe dit minimaal een keer per week op dezelfde plek. Hierdoor krijg je een gemiddelde daling/stijging per tijd te zien. Het is belangrijk om op de juiste plek de metingen te verrichten.
Een goede plek om te meten is bijvoorbeeld de plek waar je vist of wilt gaan vissen. Bij het gebruik van een hengel en thermometer krijg je een kleine afwijking van de gemeten temperatuur. Radiografische bootjes met visvinders kunnen volgens mij niet perfect op de juiste waterlaag de temperatuur meten. Mijn voorkeur gaat uit naar een roeiboot en een ouderwetse thermometer.

Watertemperatuur winteraas,

Koikarper deskundigen hebben het over de magische 10ºc, onder deze temperatuur verandert er veel aan het metabolisme van de koikarper. De samenstelling en hoeveelheid voer wordt aangepast wanneer de watertemperatuur onder de 15ºc daalt. Voor onze karper is 10ºc een goede temperatuur om aan te houden, want onder deze temperatuur zien wij ook verandering in de activiteit van karpers. Wanneer de watertemperatuur onder de 10ºc daalt, is het tijd om kritisch naar je aas te kijken.

Aas aanpassing,

Ton Krijgsman Winteraas

Wanneer je met een ready made vist, kijk dan of je aasleverancier een goed winter alternatief heeft. Zelfgemaakt aas kan je aanpassen. Er zijn punten waarop je moet letten bij de keuze van gekocht aas en er zijn belangrijke hulpmiddelen waarmee je snel je eigengemaakte aas kan aanpassen. We gaan als eerste aan de slag met een minder snelle vertering van de karper. Voor instant visser is het een slimme zet om zijn 20 millimeter ready made boilie tot kruim te malen en daar een klein voerplekje van te maken. Het valt niet mee om de hoeveelheid per hengel aan te geven, maar 2-4 stuks 20 millimeter kruim boilies per hengel is om te beginnen voldoende.

Een pop-up of zinkend aas van 14 millimeter met een scherp systeem maken het af.  Doordat er gewoonweg niet genoeg aanwezig is, geeft deze manier van vissen geen verzadiging van de vis. Wanneer er tijdens de vissessie geen activiteit is, krijg je door de kleine hoeveelheid aas ook geen overvoering. Het verandert wanneer de visser bij die lage watertemperaturen een voerplek wil onderhouden of zelfs starten. We gaan er voor het gemak van uit dat de visser weet waar de vis zich ophoudt, want zomaar voor de gok ergens beginnen is in de winter niet echt een goede aanpak.

Oplossen en verteren,

Er zijn een aantal aanpassingen noodzakelijk om de oplosbaarheid en vertering van ons aas te versnellen. Om te beginnen het verminderen of weglaten van eieren of eipoeders. Zeer harde boilies zijn bij lage watertemperaturen niet nodig, er is weinig tot geen last van witvis. Eieren en eipoeder staan nou eenmaal niet op de lijst van licht verteerbare ingrediënten bij lage temperaturen. Het aas is dan een stuk zachter en valt dan ook binnen een door jezelf bepaalde tijd gewoon uit elkaar. De thuisdraaier kan een mix zoeken met een laag gehalte aan eieren of eipoeders.

De enorme hoeveelheid conserveermiddel in lang houdbare boilies zijn niet goed  in de winter. Deze zware conservering is nooit goed in een aas en zal het verteren van het aas er niet makkelijker op maken. Een diepvries boilie verdient de voorkeur boven een zwaar geconserveerde boilie. Dit zijn eigenlijk makkelijke aanpassingen, moeilijker wordt het als we het over de samenstelling gaan hebben van de boilie.

Wat zijn nou licht verteerbare producten die ook nog geschikt zijn om er een boilie van te draaien? Werken ze ook als ze bij elkaar gebruikt worden in een boilie mix? Hoe kom je aan de informatie over de producten die je in je mix wil verwerken?

Ingrediënten,

Weer terug naar de koikarper. Er is veel informatie te verkrijgen over voer en voermethoden van koikarpers en deze informatie is verzameld door jarenlange ervaring. Ze  gebruiken graag wheat germs (tarwekiemen), voorgekookte melen en een kleine hoeveelheid goede eiwitten van visproducten. Zij verstaan onder goede eiwitten niet het wit van een ei. Wouwbloem is een uitstekend  meel voor winteraas, het bestaat uit gestoomde graankorrels die na het stomen worden gedroogd en gemalen. Rijstebloem (baby voeding) is een goed ingrediënt. Broodmeel is een goede keuze, maar gebruik er niet te veel van.
Van de vismelen zijn de voor verteerde vismelen geen slechte keuze, een kleine hoeveelheid krillmeel is ook goed. Er zijn goede resultaten behaald met het koken van krillmeel, minimaal 30 minuten koken en deze gekookte krillpap verwerken in je mix. De sterke geuren van de vismeel en krill verminderen wel na het behandelen, maar door de open structuur van je aas is dit niet een probleem. Deze behandelde producten zijn dus al een beetje voor verteerd en kosten minder energie om verder te verteren. Om een boilie van de mix te kunnen maken, moeten er kleine hoeveelheden van andere melen worden toegevoegd. Gebruik deze melen zo weinig mogelijk, want bijvoorbeeld griesmeel is moeilijker om te verteren.

Geur en smaakstoffen,

Winteraas Ton Krijgsman Fieldtester

Geur en smaakstoffen zijn belangrijk, maar door de persoonlijke voorkeur kan dit per visser verschillen. Ze hebben invloed op het vinden van ons aas, maar omdat we weinig voeren moet het kleine beetje aas een goede lokkende werking hebben. Het is wel logisch dat met die lage temperaturen een op olie gebaseerde smaakstof minder tot zijn recht komt dan een op ethylalcohol basis. Het is een kleine moeite om er over na te denken welke smaken en geuren in een koude omgeving vrijkomen. Suiker en zout lossen bij lage temperaturen nog steeds op, maar veel langzamer dan bij hogere temperaturen.
Doordat ze oplossen beïnvloeden ze de voerplek. Je kan zelf controleren of je boilie een geur- en smaakspoor loslaat bij een lage temperatuur. Zet een groot glas water in de koelkast en laat het glas een tijd in de koelkast staan totdat het water 6ºc is. Voeg 2 boilies toe aan het water en zet het glas terug in de koelkast. Probeer het glas zo stil mogelijk te houden en kijk na 30 minuten of de boilies het water beïnvloeden. Je moet verschil merken wanneer je aan het water ruikt en het water proeft. Hoe sneller deze boilies hun geur- en smaakstoffen aan het water afgeven, hoe sneller de boilies je voerplek beïnvloeden.

Kleuren van het aas,

De meeste wateren zijn in de winter helder. Hierdoor is de kleur van het winteraas een belangrijk onderdeel. De kleur van je aas is wel iets wat je op je eigen water moet uitproberen, want het is altijd een gok of een gekozen kleur ook werkt op dat water. Het is niet makkelijk om in de winter je aas te testen. Je zal na een tijd gaan merken of het gekozen aas voldoet aan je eisen. Blijven de resultaten onder je verwachtingen, dan zit er niets anders op dan alles opnieuw te bekijken. Zorg ervoor dat je kleine veranderingen toepast op je aas, want anders zal je nooit ontdekken welke ingrediënten goed werken. Kleine aanpassingen aan het aas en veel vissen, zo doe je de ervaringen op die belangrijk zijn in het wintervissen.

Voorzichtigheid met samenstelling en hoeveelheid aas,

Als je na een sessie zonder resultaten je visplek verlaat, dan weet je dat je een gezond aas achterlaat. Wanneer de met zorg samengestelde winter boilies niet worden gegeten door de karpers, dan worden ze opgeruimd door andere waterbewoners. Met een goed samengesteld aas blijft voorzichtigheid geboden. Je kan je stek verruïneren door te veel te voeren en dit is niet makkelijk terug te draaien. In de winter is het belangrijk om verstandig om te gaan met de samenstelling en hoeveel aas. Het volgende artikel wat ik ga schrijven valt precies in de periode dat de watertemperatuur in een winteraas tijd zit, dan wil ik het hebben over mijn favoriete winteraas samenstellingen en hoe ik daar mee vis. Tot de volgende keer.

Ton Krijgsman

Terug naar blog