Werpend 2015 in
Share
Er zal snel een herhaling ontstaan in je manier van vissen als je als karpervisser succes hebt. Je hebt succes door een bepaalde aanpak van een water, al snel vis je geheel volgens deze aanpak en lijkt je wel blind te zijn voor de vele vernieuwingen en veranderingen in je hobby. Als karpervisser heb je nou eenmaal vertrouwen in je eigen manier van vissen. Hier elke keer van afwijken, omdat er een nieuw aas of een super onderlijn op de markt is verschenen, doe je niet zomaar. Maar het is juist tijd voor vernieuwing als je aanpak goed werkt en je merkt dat je begrijpt wat je aan het doen. Je hoeft niet gelijk alles om te gooien, maar je zou kunnen beginnen met een hengel te voorzien van een andere onderlijn of een nieuw aasje.
Tijd voor iets nieuws
Het wordt tijd om iets nieuws te leren als je jezelf een manier van vissen eigen gemaakt hebt. Dat kan dus over je hele manier van vissen gaan. Jezelf vragen stellen over je eigen manier van vissen is een goede start, dus niet blind elke vissessie als een kopie van de voorgaande sessie, maar elke keer iets veranderen. Door dit te doen merk je dat je veel meer leert over je eigen visserij en dat nieuwe ideeën in de karperwereld veel beter door jezelf beoordeeld kunnen worden. Veel van het karpervissen is gebaseerd op verhalen van medevissers die het ook weer ergens gehoord of gelezen hebben. Het lijkt mij een mooi begin voor een aantal artikelen om hier iets over te schrijven.
Geen (voer)boot
Binnenkort ga ik binnenkort een sessie vissen op een water waar geen boten of voerboten gebruikt mogen worden. Dit betekent geen visvinder en niet elke afstand is te bevissen. Zelf vis ik altijd met een voerbootje en deze voerboot is voorzien van alle handigheden die ik nodig denk te hebben. Is het eigenlijk wel mogelijk om een karper te vangen als je geen voerboot met visvinder, gps en een led verstraler tot je beschikking hebt? Dit brengt mij gelijk bij het eerste onderwerp waar ik me de laatste jaren niet echt druk om heb gemaakt, namelijk uitwerpen. Voor de voerboot was het uitwerpen van een werkend onderlijnsysteem een ware kunst. Er zijn veel punten op te noemen die anders zijn bij werpen dan met het uitvaren van voerboot of zelf uitroeien. Belangrijk is de stek waar je wilt gaan vissen, je stekkeuze is veel lastiger als je allen maar gebruik kan maken van uitwerpen. Een stek op 150 meter afstand is voor een voerbootje geen probleem, met werpen ga je het niet halen. Je hebt dus als werpende karpervisser ineens met limieten te maken, dit betekend dat je met werpen tussen de 1 en 90 meter kan vissen. Die ene meter zal voor niemand een probleem zijn, 90 meter is voor de meeste karpervissers niet haalbaar. Je moet dus gaan zoeken naar plekken waar je vanaf de kant met je uiterste limiet toch je stekken kan bereiken.
Afstandvissen
Er zijn karpervissers die zich in het afstandvissen hebben gespecialiseerd en deze karpervissers halen ongelofelijke afstanden van meer dan honderd meter. Ik heb niet de juiste hengels, molens en techniek in huis dus ga ik bekijken wat ik met mijn hengelmateriaal kan bereiken. Lang geleden visten wij in de winter op een water waar de beste stekken precies aan de kant van een privé gebied lagen. Om hier toch vis te vangen moesten wij een afstand overbruggen van ongeveer 90 meter, deze afstand is keurig op het ijs gemeten. Ook al lijkt dit niet zo ver om te werpen, heb ik om deze afstand te halen drie karperhengels gebroken. Deze hengels met de mooie naam Magnum Muliplay 12 ft en 2 3/4 lbs waren het beste wat er toen te koop was. Helaas bleken ze niet tegen mijn werptechniek te kunnen en heb ik gelukkig mijn geld terug gekregen. De volgende set hengels kwamen uit Frankrijk geregeld door Leon Hoogendijk. Carbolinas 13 ft en 2,5 lbs: met deze hengels werd het werpen ineens een plezier.
Voorslagen
Een voorslag van 40/100 met een speciale voorslag knoop was nodig, deze knoop werd altijd met de hand onder op de spoel gelegd zodat de geen lijn tijdens de worp over de knoop werd getrokken. Over deze knoop was nagedacht, want het is belangrijk dat de afgeknipte lijnuiteinden van de knoop in het verlengde van de hoofdlijn liggen. Alleen dan gaat de knoop zonder haperen door de geleiden ogen en wordt de worp niet afgeremd. Hoofdlijn was een op dikte gecontroleerde lijn van 28/100. In die tijd waren zipp loden het beste wat je kon krijgen, dus daar zal ik wel mee gevist hebben. Welke loodgewichten we toen gebruikten weet ik gewoon niet meer, het zal zo rond de 85 gram zijn geweest. Molens waren Shimano Baitrunner GT4500 en voor die tijd waren de hengels met deze molens een perfecte combinatie. Waar je echt veel meters mee kan winnen is het gebruik maken van een helikopter systeem, dit systeem in combinatie met een peervormig lood. Er is gewoon geen beter systeem om te werpen dat een helikopter systeem, ook voor een kortere afstand. Van inline lood tot en met leadclipsystemen, ik heb ze allemaal in staan werpen langs een lang strand. We deden deze worpen op ongeveer 80 tot 100 cm water, op een harde zandbodem en het water was kraakhelder. Zeker 50% van de worpen zat de onderlijn 1 of meerdere keren om de hoofdlijn, helaas gebeurt dit ook met stifrigs.
Helikoptersysteem
Deze worpen werden gedaan door verschillende vissers, ieder met zijn eigen werptechniek. Nu is het niet echt een probleem als je onderlijnsysteem een keer om je hoofdlijn zit, want als je een aanbeet krijgt draait het er meestal van zelf weer uit. Dit eruit draaien gebeurd ook vaak tijdens het binnen halen van je systeem, zodat het lijkt of je systeem perfect heeft ingelegen. Tijdens deze test kwam het helikoptersysteem als beste uit de test, met als bijkomend voordeel dat het helikoptersysteem geschikt is voor het bevissen van alle soorten bodems. Gewoon je onderlijn systeem hoger of lager op de hoofdlijn plaatsen, afhankelijk van de hardheid van de bodem. Dit betekent dat je niet je onderlijn lengte aanpast, maar de afstand van je beginpunt van je onderlijn tot het aan het lood. Het vissen met slappe lijnen kan een probleem zijn voor sommige karpervissers. Een helikoptersysteem is niet geschikt voor slappe lijnen. Als je het begin van je onderlijn dicht bij je lood plaatst, gaat het nog net maar als het begin van je onderlijn verder bij het lood vandaan zit krijg je een beroerde eerste prik. Als de zwemrichting van de vis tijdens de aasopname naar de hengel toe is, prikt het helikoptersysteem geweldig. Als hij in de het verlengde van de hengel zwemt, prikt het helikoptersysteem niet of nauwelijks.
Chod rig
Dit is iets om over na te deken als je met een chod rig vist en een slappe lijn. Tijdens de werptesten op het strand, bleek dat op een ongelijke bodem met wat geulen en rommel, een slappe lijn niet bepaald strak op de bodem ligt. De huidige vervangers van leadcore deden het wel stukken beter, maar het beste was een gewone hoofdlijn met om de 30 cm een loodhagel type BB. Zelf gebruik ik nu op een meter of 3 van het hoofdlood vandaan een loodje van ongeveer 5 gram vastgezet met siliconen slang en dan een aantal lood hagels verdeeld over de resterende 3 meter. Gewoon met een semi strakke lijn en ongeveer 10 meter een top lood uit mijn kant vanwaar ik vis. Geweldige beetregistratie en mijn helikoptersysteem haakt naar alle kanten. Met werpen is er nog een belangrijk punt en dat is dat je je worp net voordat het lood het water raakt afremt en dit betekent dat het complete systeem zonder werpsnelheid door het water oppervlak gaat. Dit is alleen te leren door het ontzettend veel te doen, op elke afstand en ook in het donker. Op ondiep water met een zachte bodem van maximaal een meter diep, merk je gelijk dat je het afremmen goed beheerst als je lood niet vast zit in de modder. Mijn aankomende sessies zal ik alles werpend moeten gaan doen, als voorbereiding voor de voerboot loze sessie. In theorie weet ik alles over werpen, maar het zal niet meevallen om het dan ook weer in de praktijk toe te passen. Werp ze.
Groeten Paul