Vissen zonder voerboot

Vissen zonder voerboot

Nu we verder in het seizoen komen heb ik de onderwerpen, die ik in mijn vorige artikel heb besproken, in de in de praktijk toegepast. Om eerlijk te zijn valt het vissen zonder het gebruik van een voerboot tegen. Als je altijd gebruik maakt van een voerboot, dan liggen je gekozen stekken vaak op onmogelijke plaatsen. Als je altijd met een voerboot vist, dan is deze manier van vissen niet te vergelijken met alleen maar uitwerpen. Op mijn wateren heb ik geprobeerd zoveel mogelijk uit te werpen en te voeren met een voerpijp, katapult en een Spomb (mini bait dispenser). Ik heb ondervonden dat ik niet de nauwkeurigheid kon evenaren die ik vroeger wel had met uitwerpen.

Twijfel over eigen werptechniek

Paul Breedveld Vissen zonder voerboot 01

Ik begon aan mijn eigen werptechniek te twijfelen en het werpen ging zo slecht dat ik het voorzichtig ter sprake bracht bij mijn vismaten. Ton Krijgsman van TKBoilies gaf aan dat de hengels waarmee ik viste oud waren, ze zijn ruim 20 jaar oud en continu gebruikt. Zelf kon ik niet geloven dat mijn fijne hengels de oorzaak waren van mijn onnauwkeurigheid van werpen. Ik nam het advies van Ton Krijgsman serieus, omdat hij veel ervaring heeft met uitwerpen. Tijdens de beurs Carp Zwolle 2015 heb ik hengels bekeken en met het aanbod van de huidige markt wist ik niet welke hengels ik moest kiezen. Tegenwoordig is er een enorme keuze aan hengels en een groot verschil in prijzen. Door betere technieken en materialen zijn de hengels kwalitatief veel beter dan 20 jaar geleden. Het is nu mogelijk om een hengel te kopen die goed tot honderd meter werpt, maar ook geschikt is om plezierig een karper te drillen.

Hengel voorkeur

Mijn voorkeur ging uit naar een parabolische hengel van 13 ft en 2 ¾ lbs met een kurken handvat. Als je deze eisen aan een hengel stelt, dan kom je toch uit op een hand afgebouwde hengel en een daarbij behorende prijs. De meeste 13 ft hengels zijn over de 3 pond qua testcurve en veel van deze hengels voelde niet plezierig aan, veel te veel top actie. Daardoor ben ik gaan oriënteren op 12 ft hengels en daar is het aanbod veel groter. Toch lukte het niet om op Carp Zwolle hengels te vinden die aan mijn eisen voldeden en mijn oude hengels overtroffen. Tijdens de volgende vissessies merkte ik dat een stel nieuwe hengels een belangrijke verbetering zou zijn. De volgende beurs was Carp Square 2015 en ondanks dat ik mijn eisen voor mijn nieuwe hengels al aardig bijgesteld had, lukte het niet om iets te vinden naar mijn zin.

Nash entity

Paul Breedveld Vissen zonder voerboot 02

Aan het eind van de middag kreeg ik van Ton Krijgsman de nieuwe hengel van Nash in mijn handen gedrukt. Deze hengel, met kurken handvat en 3 lbs, voelde gelijk geweldig aan. Modern afgebouwd, een prettige hengelactie en volgens de verkoper geschikt om tot honderd meter te werpen. Zelfs de prijs kwaliteit verhouding viel mee! Wat een plezier is het om uit te werpen met deze hengels en het werpen gaat stukken beter dan
met mijn oude hengels. Niet alleen mijn nauwkeurigheid van uitwerpen is een stuk beter geworden, ook haal ik met deze hengels afstanden die ik voor onmogelijk had gehouden. In een van mijn laatste sessies heb ik geprobeerd om met mijn standaard vissysteem zo ver mogelijk te uit te werpen. Mijn opstelling bestaat uit een Nash entinty 3lbs hengel, Shimano XTA longcast type M, 18lb Fox camo soft steel, helikoptersysteem met 100 gr lood en een 20 millimeter pop up. Met een zachte zijwind heb ik over de honderd meter geworpen, ongelofelijk! Dit geeft aan dat er met de nieuwe generatie hengels veel betere prestatie mogelijk zijn dan met oudere hengels. Door deze hengels is mijn uitwerpen op afstand en nauwkeurigheid stukken verbeterd, maar het volgende probleem kondigde zich aan.

Voeren op elke afstand

Het probleem was om goed en nauwkeurig te voeren op elke afstand met mini aas (spodmix) of boilies. Met boilies is het niet een probleem, want een 18 millimeter ronde boilie krijg je met de juiste werppijp goed naar een afstand van 90 meter. Kleinere boilies, met een diameter van 14 millimeter, zijn nauwkeuring te voeren met een katapult tot 60 meter. Grotere boilies, met een diameter van 24 millimeter, zijn nauwkeurig te voeren met een werppijp tot 100 meter. Alleen kan je na het voeren je arm een maand niet gebruiken, erg pijnlijk. Regelmatig oefenen met de werppijp zorgt ervoor dat het minder pijnlijk is en dat je nauwkeuriger kan voeren. Voor spotmix, mini boilies en verkruimelde boilies ben ik de Spomb gaan gebruiken. Met een watertemperatuur onder de tien graden vis ik liever met verkruimelde boilies dan 24 millimeter boilies.

Kleine voerdeeltjes

Paul Breedveld Vissen zonder voerboot 03

Veel karpervissers maken gebruik van een stick mix om verkruimelde boilies op hun stek te krijgen. Dit is een goede manier om een kleine hoeveelheid voer direct naast
je haak aas te krijgen. Met een stick mix is het is moeilijk om nauwkeurig over een grote afstand uit te werpen. Met deze techniek creëer je een kleine voerplek, maar helaas liggen de karpers ook wel eens een paar meter van je stek af. Je vergroot je kansen als je dezelfde hoeveelheid voer over een groot oppervlak verdeeld. Gelukkig is er een goede oplossing voor gevonden. Met de Spomb (middelste maat) is het makkelijk om boilies, partikels en spodmixen te voeren. Je hebt wel de juiste materialen nodig en nauwkeurig uitwerpen is met de Spomb niet makkelijk. Een groot probleem is overvoeren van je visstek, omdat het moeilijk is om nauwkeurig te werpen en de juiste hoeveelheid voer op je visstek te krijgen. In de winter is dit een groot nadeel, omdat je beperkt wil voeren. Let goed op dat je de Spomb op de juiste manier vult met voer. Pas op met uitwerpen dat je de grond niet raakt, want dan ligt je voer gelijk op de grond.

Wanhoop

Het uitwerpen met een Spomb heef mij af en toe tot wanhoop gedreven. Oefening baart kunst, maar het blijft erg lastig om met een harde verkeerde wind het voer op de juiste plek te krijgen. Toch is het een aanwinst om klein aas tot 90 meter te voeren, want dat lukt niet zonder een voer- of rubberboot. Ook kan je met de Spomb op onmogelijke plaatsen voeren, zoals tussen rietstengels of overhangende struiken, dat is iets wat je met een voerboot niet voor elkaar krijgt. Je kan de Spomb tussen rietstengels of overhangende struiken gooien, dat wil de karper soms net genoeg activeren om wat verder te zwemmen.

Aanpassing Spomb

Twee van de vier staartvinnen van de Spomb heb ik schuin weggeknipt, zodat ik hem makkelijker uit de struiken kan terug trekken. Van deze handigheid heb ik deze laatste tijd veel gebruik gemaakt en dit leverde mij absoluut meer vis op. Mijn conclusie, na deze vissessies met oude nieuwe technieken, is dat mijn voorkeur uitgaat naar het gebruik van een voer- of rubberboot. Het gebruik van de Spomb, werppijp en katapult vereist vaardigheid en training. Er zijn situaties waar een voerboot overbodige luxe is, maar in de meeste gevallen geeft een voerboot een enorm voordeel. Een mooi onderwerp voor een volgend artikel, vissen zonder uitwerpen.

Terug naar blog