Vervolg havenvissen

Vervolg havenvissen

Het vissen op karper in de industriële haven van Krimpen aan den IJssel is niet eenvoudig. Na een aantal keer vissen, vele windes verder, ben ik begonnen met het opnieuw bekijken van de bodem rond het schip. Dit kan ik snel doen met mijn radiografische voerbootje uitgerust met een visvinder van Boboot.

Tweede talud

Paul Breedveld Vervolg havenvissen 01

Een of twee meter buiten de gestorte keien is een tweede talud, dat had ik in het begin niet gezien. Ik ben begonnen aan de achterkant van het schip, daar heb ik de bodem bekeken en ik ging er vanuit dat de bodem aan de voorkant van het schip er hetzelfde uit zou zien. Hieruit blijkt maar weer hoe belangrijk het is om alles van je te bevissen stek te weten. De haven is waar ons schip ligt ruim een meter breder, ook staat hier nog een oude dukdalf van hout. Deze verbreding begint bij de achterkant van het schip en loopt door tot aan het einde van de brug. Door de stroming of door scheepvaart is er aan de voorkant van het schip een extra talud. Hij is maar 50 cm, maar het is precies een mooie plek waar ik kan vissen. Ik moet daardoor wel met mijn vislijnen onder het voorste touw door van ons schip door vissen.

Geen enkel teken van karper

Aan de achterkant van het schip had ik geen teken van karpers meer gezien, dus ik wist niet hoe ik het aan de voorkant zou moeten aanpakken. Wel wist ik dat een vriend op de Franse rivieren niet goed karper ving op boilies. Dit veranderde toen hij belachelijke hoeveelheden boilies ging voeren. Ik vroeg mij af of de af en toe passerende karper mijn boilies niet aten. Als je boven op je stek woont, dan is het niet veel werk om regelmatig te voeren. In de ochtend en in de avond voerde ik een ruime hoeveelheid boilies op de stek en als snel begon ik veel activiteit te zien. Na en dag of vier wilde ik gewoon weten wat er op de stek zou rondzwemmen en ik ben op een zondagmiddag gaan vissen.

Veel plaaggeesten

Na een paar uur vissen wist ik zeker dat ik het hele witvisbestand van de haven een feestmaal had voorgeschoteld. Mijn beetverklikkers waren gewoon niet stil te krijgen. Nog even geprobeerd met twee keer een 20 mm boilie eraan, maar dit was geen partij voor de plaaggeesten. Na drie uur vissen had ik er genoeg van, zo is het onmogelijk om serieus te vissen. Gelukkig had ik een testmix ready mades van TKBoilies liggen. Brown silk 25 mm en kogelhard. Snel nieuwe onderlijnen geknoopt en na drie uur drukte eindelijk rust.  Begon na een tijdje aan mijn sounderbox te twijfelen of het allemaal nog wel werkte.

Eerste aanbeet

Paul Breedveld Vervolg havenvissen 02

Rond een uur of zeven bleek dat het allemaal gewoon naar behoren werkte, want mijn eerste echte karper aanbeet was een feit! Ik wist niet hoe snel ik bij mijn hengels moest komen en heb me ook echt bijna dood gerend.  Resultaat: een mooie twintiger en een enorme dosis vertrouwen dat het nu wel makkelijker zou gaan. Ik ben eerst groter en harder aas gaan halen bij TK Boilies, omdat ik het gevoel had dat veel van mijn aas werd geconsumeerd door de vele witvissen. Brown silk en rainbow aangevuld met harde kippenmais zouden het nu moeten gaan doen. Elke ochtend voor ik ga werken voeren en zeker drie avonden per week erop vissen. Meestal van een uur of vijf tot een uur of tien liggen twee hengels op de stek.  Helaas ging het niet helemaal zoals ik het in mijn hoofd gepland had. Ik moet ongeveer zes avonden vissen voor een aanbeet en ik krijg het aantal aanbeten gewoon niet omhoog.

Te veel gevoerd

Als eerste ben ik nog veel meer gaan voeren, maar hierdoor viel alles stil. Ik kreeg zelfs geen aanbeet meer van witvis en zeker niet van karper. Daarna een periode heel weinig gevoerd en langzaam kreeg ik weer wat leven op mijn stek.  Ook begon ik weer karper te vangen, maar het lijkt erop dat ik op geen enkele manier vis op mijn stek kan krijgen en houden. Daarbij moet ik wel vermelden dat ik steeds sessies vis van hooguit 8 uur en dit altijd overdag of in de avond.

Hoog en laag water

Het is belangrijk om een keer de volledige cyclus van hoog naar laag water en van laag naar hoog water te doorlopen om te zien of er ergens een aastijd zou kunnen zijn. De eerste zes beten die ik kreeg waren ongeveer een uurtje na hoog water en ik dacht dat dat wel een vaste aasperiode zou zijn. Ik probeerde dan ook zeker voor die tijd mijn aas in het water te krijgen, maar het zou geen vissen zijn als het niet ineens over was rond die periode. Plots kreeg ik mijn aanbeten bij extreem laag water, deze lage waterstand ontstaat door oostenwind en springtij. Het water kan dan wel tot 40 cm lager zijn dan bij normaal laag water. Het vreemde is dat er dan bijna geen water onder ons schip meer staat en ik had niet verwacht dat er dan vis zou zwemmen.

Dijkverzwaring

Paul Breedveld Vervolg havenvissen 03

Op dit moment zijn ze in een ander gedeelte van de haven bezig met de dijkverzwaring. Doordat ze de hele kant aan het afgraven zijn, ligt er veel troep en olie in het water. Ook zijn ze damwand aan het slaan en ik weet niet wat voor een vuiligheid er allemaal loskomt. Met de olie is het zo erg dat er een hele dikke laag drab drijft en deze drab drijft continu over mijn stek. Sinds ze daar aan het werken zijn, heb ik geen enkele actie meer op mijn stek gehad. Als ik alle informatie van de haven bekijk, kan ik er op dit moment weinig van zeggen. Er is karper te vangen, maar dat lijken wel toevallige voorbijgangers. Het zijn mooie volle vissen en zeker niet van die magere lelijke vissen. Ze zijn ongelofelijk sterk, niet normaal hoe deze vissen vechten. Persoonlijk denk ik dat ik pas een heel klein stukje van deze visserij heb mogen zien en de toekomst zal uitwijzen of er een echte haven bak uit zal komen. Aankomend voorjaar zal ik met meer vertrouwen gaan vissen in de haven en hoop ik wat meer van deze havenvisserij te gaan begrijpen.

Nieuwe boilie

Dit najaar zijn we met TKBoilies bezig om een nieuwe boilie uit te werken en daar gaan we nu veel tijd insteken. Dit houdt in: veel vissen en veel teleurstellingen voordat er iets goeds uitkomt. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we in het voorjaar met een nieuwe boilie komen die jullie zal verbazen.

Paul Breedveld.

Terug naar blog