Verantwoord karpervissen

Verantwoord karpervissen

De temperaturen gaan omhoog en voor velen een start van een nieuw visseizoen. Er zijn al meerdere artikelen over geschreven, maar wil er toch nog een artikel aan wijden. Aangezien er toch nog veel personen zijn die uit onwetendheid, naar mijn mening, een aantal zaken over het hoofd zien met betrekking tot de bescherming van de vis. Ik wil daarom een aantal punten bespreken.

De wokkelvin

De term ‘wokkelvin’ is ontstaan door de manier hoe de vis vastgehouden wordt. De achterste vin ‘aarsvin’ wordt dan tussen een aantal vingers geklemd, waardoor de vin zich krult als een wokkel. Het is niet bewezen dat deze houding schade kan opleveren voor de vin. Maar waarom het risico nemen als er ook andere manieren zijn? Aangezien vissen graten hebben kan men zich voorstellen dat dit een stuk fragieler is dan bij onze botten. De graten van de vin komen door deze stand over elkaar heen te liggen wat de kans op schade alleen maar kan vergroten. Niet vergeten dat deze vin zorgt voor de stabiliteit van de vis. Als je vanaf de aars naar de staart strijkt, zal je merken dat de vin erg natuurlijk plat komt te liggen. Bijkomend verhaal is dat de vis er op de foto natuurlijker uitziet, in plaats van een ‘uitstekend handvat’ aan de achterzijde.

Voorkom staand fotograferen

De inzet van een dag vissen wordt beloond. Natuurlijk even op de foto. Maar mensen alstublieft, maak nooit staand een foto, hoe groot of klein de vis ook is. Het is zoals ze dat noemen ‘dood gewicht’ wat gemiddeld van 1,5 meter op de grond kan vallen, dus ook niet met een onthaakmat eronder. De impact is groter dan we denken. Van de buitenkant lijkt alles in orde, maar inwendig kan er een hoop beschadigd raken en ook interne bloedingen zijn niet uitgesloten. Zo ben je blij met je mooie vangst, terwijl de kans bestaat dat de vis een paar dagen later bezwijkt onder zijn interne verwondingen, dat wil niemand op zijn geweten hebben toch? Ga daarom te allen tijde door de knieën boven een onthaakmat en zodra je voelt dat de vis iets gaat doen, denk hierbij aan het samentrekken van zijn spieren, kantel je hem voorzichtig voorover richting onthaakmat. Voorkomen is in dit geval beter dan genezen.

Vis op de grond

Gebruik altijd een natte onthaakmat of je nou statisch of struinend aan het vissen bent. Waar wij huid hebben om ons te beschermen, heeft een vis zijn slijmlaag. Deze gladde laag beschermt de vis bijvoorbeeld tegen infecties. Ook in het gras kunnen er dingen onder liggen die beschadigingen aan de slijmlaag kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan steentje, takken, zand, lipjes van blikjes en andere soorten afval. Een beschadigde slijmlaag herstelt vrijwel altijd, maar is een goede ingang voor infecties. Buiten het risico voor infecties, kost het de vis ook veel energie om de beschadiging te herstellen. Mijn advies is daarom ook om altijd een natte onthaakmat te gebruiken en water om de vis nat te houden of eventueel te koelen op hete dagen.

Tot slot

Misschien zijn er veel mensen die na het lezen zoiets hebben van ‘dit wist ik allemaal al’ en gelukkig maar. Waar het om gaat is, om wat tips te kunnen geven voor diegene die na het lezen denken ‘daar zit wat in, zo heb ik het eigenlijk nooit bekeken’. Dan wordt de groep die met steeds meer bewustwording naar de waterkant gaat steeds groter. We hebben elkaar nodig om een goed en gezond bestand in Nederland te creëren en te houden. 

Stay save…

Geschreven door Pascal Flink. April 2020

Terug naar blog