Beste Karper vissers,
Uit de vraagstelling van onze klanten hebben wij ons assortiment uitgebreid, daarmee vinden wij het zeer belangrijk dat er voldoende aandacht wordt gegeven aan de bereidingen van particles en varianten die te creëren zijn met deze lekkernij voor de karper. De komende maanden zullen wij de verschillende particles beschrijven met de meest gebruikte bereidingswijze, veel informatie voor de bereiding van particles zal te vinden zijn op het internet, daarin tegen kunt u volledig los gaan op uw eigen bereiding. Karpers zijn er dol op! Maïs (gebroken) is een graansoort.
Maïskorrels groeien en rijpen in kolven die omhuld zijn met grote schutbladeren. De zaden van maïskolven zijn meestal goudgeel, maar er bestaan ook donkerrode, blauwe, violette en zwarte soorten. Sommige soorten maïs hebben een heel hoog zetmeelgehalte. Andere soorten een hoog suikergehalte, zoals suikermaïs. Dit is de soort die we eten. Dwergmaïs wordt nauwelijks 1 meter hoog en reuzenmaïs kan een hoogte van 5 meter bereiken. Hoe hoger de maïs, des te groter zijn de kolven. De lengte van de kolf varieert tussen 5 en 40 cm.
TK's Mais
De geneeskracht van mais (info website mens-en-gezondheid) Mais is een heerlijke kluifgroente als je hem in de oven of op een barbecue grilt. Lekker aan een maiskolfje kluiven is een lust voor de kauwspieren. De vezels zijn erg gezond voor de spijsvertering en het is leuk om te weten dat popcorn ook vezels bevat en daarmee een relatief gezonde snack is. Mais komt oorspronkelijk uit Amerika maar Columbus zag in eerste instantie over het hoofd dat er mais werd gegeten.
Vitaminen in mais (info website mens-en-gezondheid) In mais zit veel vitamine B1 of thiamine. In 100 gram mais zit 13% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) voor B1. Alleen van pantotheenzuur(B5) zit er iets meer in 14% van de ADH. Niacine(B3), foiliumzuur(B11) en ascorbinezuur(Vitamine C) zijn allen met 11% van de ADH vertegenwoordigd in de maiskolf. Voorts zit er 7% van de ADH aan pirydoxine(B6) in mais en 6% van de ADH aan vitamine A. Van riboflavine(B2) zit er 4% van de ADH in mais.
Er zitten nog meer vitaminen in maiskorrels maar dat zijn allemaal marginale waarden, lager dan 4% van de ADH. Mineralen in mais (info website mens-en-gezondheid) Mineralen zijn gelijkmatig vertegenwoordigd in mais. Magnesium zit het meest in mais. Een ons mais is goed voor 9% van de ADH aan magnesium. Het gezonde mineraal mangaan zit ook in mais; namelijk 7% van de ADH in 100 gram. Voor koper en ijzergeldt dat er van beide 6% van de ADH in een maiskolf zit. Mais bevat 4% van de ADH aan zink. Overige mineralen hebben allemaal lagere percentages dan 3%.
Zetmeelrijk = gezond (info website mens-en-gezondheid) Mais is gezond omdat het een natuurlijk zetmeelrijk product is. Andere groenten met veel zetmeel zijn aardappelen en erwtjes. In natuurlijke zetmeelproducten zitten veel vezels. Als deze vezels regelmatig gegeten worden werken ze preventief tegen diabetes, hart- en vaatziekten en sommige typen kanker. Voedseldeskundigen zeggen dat je van een zetmeelrijk product eerder vol zit dan andere soorten voeding waardoor je minder snel de neiging krijgt om je te overeten. Op deze manier voorkomt mais eten obesitas.
Vezelrijke producten stimuleren de spijsvertering en voorkomen tal van problemen zoals constipatie en indigestie. Mais tegen hoge bloeddruk (info website mens-en-gezondheid) In mais mogen dan niet eens bijster veel vitaminen en mineralen zitten maar het is desondanks toch heel gezond door het grote aantal vezels en fytonutriënten die in de maiskolf schuil gaan. De combinatie van fytonutriënten geeft extra gezondheidsvoordelen die vroeger niet vaak onderzocht werden maar tegenwoordig steeds vaker aan wetenschappelijke onderzoeken onderworpen worden. Fytonutriënten in de maiskolf stimuleren de aanmaak van angiotensine I converterend enzym (ACE) een glycoproteïne dat de kans op het krijgen van hoge bloeddruk verlaagt. Fytonutriënten in mais (info website mens-en-gezondheid) Anthocyaninen, Betacaroteen, Hydroxykaneelzuur, Ferulazuur, Caffeïnezuur, Luteïne, Syringazuur, Protocatechuzuur, Vanillinezuur en Zeaxanthine.
Mais is goed voor de ogen (info website mens-en-gezondheid) Niet alleen betacaroteen uit wortel is gezond voor de ogen. In bovenstaand rijtje wordt luteïne en zeaxanthine genoemd. Dat zijn beide stoffen die goed zijn voor de ogen. Vooral als je ouder wordt dan kan het gezichtsvermogen achteruit gaan. Er bestaat een ziekte met de naam ´leeftijdsgerelateerde staar´. Luteïne en zeaxanthine voorkomen het krijgen van deze ouderdomsziekten.
Mais, goed voor spijsvertering en bloedsuikerspiegel (info website mens-en-gezondheid) Vezels bevorderen de spijsvertering. Vezels verlagen de kans op darmkanker. Vezels zorgen er ook voor dat de bloedsuikerspiegel niet overdreven veel fluctueert, omdat het eten gelijkmatiger verteerd wordt. Dat laatste is goed nieuws voor diabetespatiënten. Daar komt bij dat vitamine B1, B5 en B11 plus de proteíne in mais ook positieve effecten heeft voor de bloedsuikerspiegel. Een extra leuk feit is dat de vezels niet alleen in verse mais of de maiskolf zitten maar ook in popcorn wat uiteraard van mais gemaakt wordt.
Fructose uit mais (info website mens-en-gezondheid) Er wordt veel mais verbouwd in de wereld maar slechts 1% van de verbouwde mais betreft zoete mais die geschikt is voor menselijke consumptie. Ander mais wordt gebruikt als veevoeder. Veel vaker komt het voor dat mais wordt geplant voor de fructose-industrie. Fructose is een uiterst zoete stof die verkregen wordt uit een speciaal daarvoor gekweekte maissoort. Deze zoetstof wordt geïsoleerd en vervolgens toegevoegd aan cakes, koekjes, snoepjes, frisdrank, boterhambeleg, voorverpakte maaltijden en soms zelfs vleesproducten. Fructose is helemaal niet gezond; het is een gesynthetiseerd product. Fructose uit mais is de goedkoopste industriële zoetstof en wordt daardoor aan vrijwel alle producten toegevoegd. Fructose is voor het lichaam moeilijker te verteren dan suiker.
Herkomst,
De maïs (gebroken) die we eten is suikermaïs. Suikermaïs wordt geïmporteerd uit andere landen, zoals de Verenigde Staten, China, Brazilië, Mexico en Argentinië. Maïs is goed verkrijgbaar in de zomer, gemiddeld in de herfst en winter, maar bijna niet in de lente. In Nederland wordt alleen snijmaïs verbouwd. Die wordt gebruikt als veevoer.
Productie,
Maïs (gebroken) wordt 1 keer per jaar gezaaid en heeft een groeiperiode van gemiddeld 120 dagen. Het gewas heeft tijdens de groei veel warmte en licht nodig.
TK's Mais Gebroken
De planten kunnen niet goed tegen nattigheid. De oogst is tussen augustus en oktober. Maïs wordt onrijp geoogst. Suikermaïs, de soort die we eten, vind je in de winkel terug als: Bereiding en gebruik maïs: Je kunt maïs zelf kopen in bijna iedere supermarkt (in blik), maar je kunt het ook zelf weken.
Als je ervoor kiest om mais zelf te weken, hou dan rekening met een weektijd van minimaal 24 uur, maar beter is het 48 uur te laten weken. Daarna moet het nog 15-30 minuten koken. Want als je dat niet doet, dan kan het nog uit gaan zetten in de darmen van de karper en dat zorgt voor de nodige problemen voor de karper. De karper kan er zelfs dood aan gaan, dus laat de maïs altijd 24 uur weken en kook het daarna een half uur. Want je wilt toch niet op je geweten hebben dat jij een mooie karper hebt gedood, dat zou zonde zijn.
Bereiden Mais (gebroken):
Een van de meest gebruikte interessante aassoorten voor de karpervisserij is de maïskorrel. Advisering voor het weken van de maïs is 48 uur, dit in een emmer water, deze ongeveer 2/3 vul met maïs en de rest afvullen met water, hiermee creëer je de ruimte om op te zwellen, mais zwelt toch algauw 1/3 van de hoeveelheid op. Tijdens dit weken mag ik graag wat lekkere dingetjes aan het week en kookwater toevoegen, zoals chilipoeder, wat zout, suiker, en soms wat betaine, vele variaties zijn hierin mogelijk. Let wel op met experimenteren, je speelt wel met de gezondheid van de karper!.
In het geval dat ik denk dat de vis afgeschrikt zou kunnen worden door gele tapijtjes (dressuur) probeer ik de korrels soms ook een ander kleurtje te geven, door kleurstoffen op basis van natuurlijke grondstoffen in te zetten. Een simpel voorbeeld is het weken en koken in rodebietensap. Als je kleurstoffen wilt gebruiken, gebruik die dan die voor de menselijke consumptie geschikt zijn, deze meestal verkrijgbaar zijn bij een toko of reformwinkels. Zorg er voor als je een smaak / kleurstoffen wilt toevoegen dat je dit tijdens het weken doet, daarmee behaal je het beste resultaat.
Koken,
Na het weken van de mais ( gebroken ) dit overgooien in een grote pan deze op het vuur geplaatst word, zorg ervoor dat er voldoende water op de maiskorrels staat tijdens en na het koken, want de maïs gaat natuurlijk nog verder zwellen tijdens het kookproces. Als de maïs aan de kook raakt (moet dus echt borrelen) laten we dit doorkoken, dit zo’n 15 t/m 30 minuutjes. Door te spelen met de kooktijd bepaal je zelf hoe hard of zacht je de mais wilt hebben.
Ik zelf voer graag met maïs die behoorlijk zacht is geworden, namelijk dat de extra suikers die tijdens het verder koken vrij komen uiteindelijk ook richting vriend karper een extra signaal afgeven. Toch valt er ook wellicht óók iets te zeggen voor het wat harder laten van de maïs, als er te veel brasems op de mat komen. Maar ik vang die brasems graag, mits er af en toe ook een karpertje zich vergist in mijn haakaas. Op mijn favoriete water lijkt het zelfs zo te zijn dat als je brasems pakt, er ook geen karpers op de stek komen....dressuur misschien?
Groeten Ton.