TK’s Particles Maples

TK’s Particles Maples

TK’s Particles Maples

Beste Karper vissers,  

Uit de vraagstelling van onze klanten hebben wij ons assortiment uitbreiding bij TKBoilies, daarmee vinden wij het zeer belangrijk dat er voldoende aandacht wordt gegeven aan de bereidingen van particles en varianten die te creëren zijn met deze lekkernij voor de karper. De komende maanden zullen wij de verschillende particles beschrijven met de meest gebruikte bereidingswijze, veel informatie voor de bereiding van particles zal te vinden zijn op het internet, daarin tegen kunt u volledig los gaan op uw eigen bereiding. Voor gebruik van de Maple Peas dient het eerst 24 uur geweekt te worden en dan 15 minuten koken.

Algemene informatie MaplePeas,

TK’s Particles Maple Peas (Esdoorn Erwten (Black Erwten)). Herkomst van de Esdoorn Erwten, De gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus) is een boom die van naturen in Zuid- en Midden-Europa voorkomt. In Nederland en België is hij sinds lang ingeburgerd en wordt hij tot 30 m hoog. Deze soort heeft stevige twijgen die dikke tegenoverstaande knoppen met bleekgroene knopschubben dragen. De bladeren zijn vijflobbig en handnervig, bovenaan donkergroen, onderaan blauw/groen tot grijsrood. De toegespitste lobben zijn ongelijk gekarteld. De bladeren verschijnen iets voor de bloemen. De bloemen zijn geel/groen en ontstaan in hangende, aan de basis samengestelde trossen, in één tros kunnen mannelijke, vrouwelijke en steriele bloemen voorkomen.

Als alle esdoorns heeft deze soort gevleugelde vruchten, die twee aan twee bij elkaar zitten. De vleugels van de vruchten vormen een scherpe tot een rechte hoek, smaller aan de basis. Deze vruchten ontkiemen de volgende lente. Ze zouden giftig zijn voor paarden. De gewone esdoorn heeft graag een diepe frisse grond, maar groeit ook op arme slechte grond. De soort is wel gevoelig voor bladluizen en meeldauw. Esdoorn of ahorn (Acer) is een geslacht van loofbomen en heesters. Afhankelijk van de taxonomische opvatting wordt dit geslacht ingedeeld bij de esdoornfamilie (Aceraceae) of de zeepboomfamilie (Sapindaceae). Esdoorns komen voor in de gematigde streken van het noordelijk halfrond. Enkele soorten komen voor in Zuidoost-Azië en Indonesië. Het geslacht zal zo'n 120 soorten tellen. Deze worden onderverdeeld in zestien secties met 230 verschillende taxa (soorten, ondersoorten en variëteiten). Daarnaast zijn er verschillende hybriden. Inheems in Nederland en België zijn alleen de Spaanse aak (Acer campestre) en in Nederlands-Limburg en België de gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus).

Gevleugelde vruchten De vrucht is voorzien van een grote vleugel en wordt soms 'helikoptertje' genoemd. Er zitten twee vruchten aan één steeltje, zodat de vleugels tegenover elkaar staan en zo een goede verspreiding door de wind geven. De hoek die de vleugels ten opzichte van elkaar maken is, naast de vorm van de vruchtjes en de ligging daarvan, een belangrijk kenmerk voor het onderscheid van de soorten. Bijna alle soorten hebben in het voorjaar door de hoge worteldruk een sterke sapstroom, waardoor in deze tijd van het jaar wonden sterk kunnen bloeden. De meeste soorten hebben door de dunne bast gauw last van verbranding als de zon op de stam schijnt.

Etymologie De botanische naam Acer is van onduidelijke herkomst. Het Latijnse woord 'acer' betekent spits of scherp. De naam zou betrekking kunnen hebben op de spitse vorm van de bladeren die bij sommige soorten voorkomen. Toepassingen Hout van de esdoorn. Het hout is zeer bruikbaar voor meubels en omdat het goed bestand is tegen slijtage ook voor vloeren. Esdoorn wordt ook gebruikt voor het maken van keukens omdat het een lichte kleur heeft. Wanneer het een mooie golftekening heeft wordt het onder andere voor rugbladen van violen en dure gitaren gebruikt. Sierwaarde Esdoorns hebben een grote sierwaarde. Vooral de herfstkleuren van de esdoornbladeren zijn bekend (denk aan de 'Maple Leaf', het esdoornblad in de Canadese vlag). Deze zeer fraaie herfstkleuren zijn beperkt tot slechts enkele soorten. Omdat de esdoorn een snel groeiende boom is, die ook na snoeien weer snel doorgroeit, is hij ook wel geschikt voor het vormen van hagen.

Als jonge esdoorns, die in de nabijheid van esdoorns meestal wel te vinden zijn, dicht naast elkaar geplant worden, vormt zich een moeilijk doordringbare, decoratieve heg. Enig nadeel is, dat hij 's winters kaal wordt, en dan niet zichtdicht is. Stroop, Verder wordt uit esdoorns (vooral de suikeresdoorn) ook stroop gemaakt (ahornsiroop of esdoornsiroop). Hout, Het hout van esdoorns wordt ook veel gebruikt voor meubels. Drums, Esdoornhout is zeer geliefd voor het maken van drums voor zijn krachtige en diepe klank.

Ziekten. Jonge bomen kunnen aangetast worden door de verwelkingsziekte (Verticillium dahliae). De esdoorn kan ook last hebben van bladluizen, mijten en meeldauw. In de bladeren van de gewone esdoorn ontwikkelt zich in de nazomer vaak inktvlekkenziekte veroorzaakt door de schimmel Rhytisma acerinum. In een vroeg stadium van deze infectie (zie figuren) ontwikkelen zich, zoals de naam zegt, paarse tot zwarte vlekken. Later verdikt het weefsel van de zwam, tot het uiteindelijk in de late herfst ontwatert en een dik schijnweefsel vormt. Na de winter breekt dit open en ontwikkelt het vruchtlichaam zich, waarna sporevorming optreedt.

Beschikbaarheid De beschikbaarheid van zwarte erwten is niet stabiel. Ze meestal vanaf eind oktober en gedurende november. Ze zijn verkrijgbaar bij de plaatselijke winkels en ook huisdier winkels (zoals esdoorn erwten zijn een goede karper aas), hoewel deze food grade niet noodzakelijk kan zijn. Het hele jaar door aanbod van food grade zwarte erwten (onder de dialect naam "Zwarte Dassen" verkocht) is nu beschikbaar via Hodmedod, [ 5 ] een gespecialiseerde leverancier van de Britse volwassen pulsen. MaplePeas samen met Hennepzaad, Maple Peas waren een van de eerdere deeltjes aas gebruikt in de visserij als aas. Hoewel niet zo trendy deze dagen Maple peas bleek een zeer succesvolle aas in het verleden (en nog steeds). Maples zijn bruin in kleur, de grootte van een erwt en kan worden gebruikt samen met hennep en andere deeltjes lokaas grote impuls aas voor karper. Ze zijn ook een goed aas voor andere vissen, zoals kopvoorn, zeelt en barbeel. Zelfs voorn zijn gevangen met behulp van maple erwten. Maples zijn een relatief goedkoop visaas en kunnen worden gekocht bij winkels aan te pakken, specialist aas bedrijven, dierenwinkels en diervoeder en zaadhandelaren. Maple Peas kan ook worden gekocht in blikken klaar voor gebruik van specialistische aas bedrijven en enkele winkels aan te pakken.

Ontsproten esdoorns, een fantastische aas. De redenen voor deze inconsistenties zijn tamelijk complex en worden beïnvloed door een aantal variabelen, de meest prominente daarvan is de dieetwensen van de karper. Eenvoudig gezegd, wanneer de vis begint te voeden op een nieuw gevonden voedselbron, waarvan de essentiële evenwicht van voedingsstoffen die ze nodig hebben voor een goede gezondheid bevat, zullen ze op een gegeven moment interesse verliezen en verplaatsen naar iets nieuws. Er zijn uitzonderingen natuurlijk Maple Erwten bijvoorbeeld, die een relatief goede nutritionele samenstelling heeft is op zich te gebruiken en  kan uitstekende resultaten opleveren, hoewel vele deeltjes na verscheidene maanden langdurig gebruik op het zelfde water hun effectiviteit verliezen. De combinatie van Maple Peas met een kwaliteit 10mm boilie zoals die van TKboilie’s met houdbaarheid is een kant en klare karper aas. 

Maar dat heb ik het wel over, Maple Peas in combinatie met een kwaliteit voedingswaarde uitgebalanceerd boilie, gemengd in een verhouding van zeggen 4 kilo erwten tot 1 kilo boilies zal vaak blijken zeer effectief te zijn voor een seizoen lang campagne Beschikbaarheid Een bulk aankoop van zaad en deeltje aas, ideaal voor een voordelig geprijsde campagne. Maple Peas zijn te koop bij gespecialiseerde aas bedrijven, sommige hengelsportzaken, dierenwinkels. Ze kosten meestal ergens in de buurt van € 2,-- de kilo en voor € 35,-- een zak van 25 kilo, maar vergeet niet, als ze op de juiste wijze is opgesteld, zal het aas bijna het dubbele in gewicht zijn. Dus je zal moeten krijgen voor 50 kilos aas de prijs van een klein pakje boilie!

Voorbereiding,

Moeilijkheidsgraad - Simpel. Bereidingstijd - 40 minuten. Apparatuur die nodig is - een grote pan, plus een aas emmer met  deksel.

Maple Peas bereiden.

Één van de meest gebruikte interessante aassoorten voor de karpervisserij is de Maple Peas. Dit ‘mapele’ heeft een enorme vangkracht en is zowel instant in te zetten als op een voerstek. Een goede Maple is knapperig en vol van smaak, iets wat de karper duidelijk waardeert. Wanneer je zelf een bereide Maple opeet merk je dat er een hele interessante smaak aan deze Maple Peas zit. Wanneer je Maple Peas koopt in een (bulk)verpakking dan zijn ze gedroogd en niet klaar om mee te vissen. Er zijn twee opties om deze droge Maple Peas om te toveren naar het topaas zoals wij het kennen.

Weken en koken (grote voorkeur voor deze bereiding). De eerste methode is een combinatie tussen voorweken en koken. De Maple Peas zijn gedroogd en zullen door het weken veel vocht opnemen. De noot zet hierdoor flink uit en wordt beter verteerbaar. Houd voor het weken een minimale tijd aan van 24 uur. Na het weken dien je de Maple Peas gedurende 15 min te koken zodat ze volledig volgezogen raken met vocht en uitzetten. Door het koken worden de Maple Peas ook een stuk attractiever en knapperiger.

Enkel koken ( niet aan te raden ). De tweede methode is om de Maple Peas enkel te koken. Doordat het weekproces achterwege gelaten wordt is het noodzaak om de Maple Peas veel langer te koken (minimaal twee uur). Wanneer je de Maple Peas korter kookt dan zullen ze niet volledig uitzetten en blijft de noot moeilijk verteerbaar voor de karper. Kies je voor deze optie, bedenk je dan wel dat het energieverbruik enorm zal toenemen. De noten zijn klaar als ze glad zijn en geen rimpels meer vertonen. Het is belangrijk om de Maple Peas lang genoeg te koken. Na het koken laat je de Maple Peas afkoelen in het kookwater. Het is aan te raden om dit water niet om te spoelen want in het kookwater zitten vrijgekomen stoffen die later onderdeel worden van een gistingsproces.

Voorkoken,

De derde methode is voorkoken, De weektijd die ik gebruik is 24 uur. Mocht je sneller Maple Peas nodig hebben dan kan je overwegen ze eerst 15 tot 30 minuten voor te koken en daarna weer af te laten koelen, dan hoef je ze daarna maar een nacht te weken. Na het weken dien je de Maple Peas te koken, eventueel kan je suiker toevoegen om het geheel zoeter te maken. De kooktijd die ik hanteer is 20 min. De Maple Peas zijn hierna in principe klaar om te gebruiken.

Het eindproduct.

Na het koken kan je de Maple Peas nog laten slijmen. Zeker als je ook suiker toevoegt worden ze nog interessanter voor karpers. Eventueel kan je ook een flesje (donker) bruin bier toevoegen. Je hebt hiervoor een schone emmer nodig waarin je de Maple Peas onder water zet. Eventueel dus met een flesje (donker) bruin bier erbij. Hier kan je voldoende varianten verzinnen. Doe dit meteen na het koken zodat de Maple Peas nog zo heet mogelijk zijn. Zorg ervoor dat je de Maple Peas niet met je handen aanraakt tijdens het slijmproces. De emmer moet dicht worden gedaan met een deksel. Dit slijmproces is erg temperatuurafhankelijk, eigenlijk geldt hoe warmer hoe beter. Onder de 20 graden werkt het slijmproces zeer traag.

Het beste is dus om de emmer met deksel in de zon te zetten, bijvoorbeeld op het balkon. De Maple Peas gaan gisten, hierbij komen er natuurlijke suikers vrij. Door het gisten gaat de deksel van de emmer bol staan. Als de deksel bol gaat staan dan zijn de Maple Peas dus goed op weg. De vloeistof moet troebel tot lichtbruin worden, anders zijn ze niet goed! U bewaard uw bereide Maple Peas in de vriezer, bij -18 °C. U kunt ook porties van bijvoorbeeld 1kg invriezen zodat u niet elke keer alles moet ontdooien om te kunnen vissen.

Hoe lang zal het behouden?

Sommige vissers gebruiken Maple Peas vers gekookt, anderen karpervissers geven de voorkeur hun  maples te gisten voor gebruik een proces dat afhankelijk is van de temperatuur en 2 of 3 dagen zal duren voordat het aas begint te gisten .Tevens neem het nogal een opvallende geur aan. Ik verkies ze vers gekookt, maar het beste is om beide methoden te proberen en houd een open mind. Ook de vers gekookte  aas kan worden ingevroren gebruiksklaar.

Vissen met Maple Peas 

Maple Peas kan worden gebruikt als een grondvoer of haakaas. Als de esdoorn erwt afzonderlijk of een paar op een hair rig kan worden gevist. Bij het vissen op karper, barbeel kan drie of vier esdoorn erwten worden gebruikt op een maat 8 of 10 haak. Veel karpervissers hair rig de esdoorn erwt die net als bij andere haken opgetuigd aas laat de haak te ontbloten zodat beter inhaken. Maple Erwten zijn bijzonder goed voor het lokken van uw karper. Hoeveel je gebruikt, hangt af van het water en de bezetting.

Vissen met esdoorns erwten kan afhangen van het water dat je bevist. Als je op stilwater vist op karper kan je vast een bed van esdoorns erwten presenteren en wachten tot de karper de presentatie zal vinden. Wanneer je in de rivier vist, kan je een handje vol telkens voeren. En  goed voorbereid esdoorn erwten zijn meestal rond de 8-10 mm groot en zal er net zo uitzien als kleine donkerbruine boilies. De gekiemde erwten is het beste te gebruiken in kleine hoeveelheden, waarbij de gekookte erwten het beste werken in veel grotere hoeveelheden, vooral als ze worden gecombineerd met een kleine hoeveelheid kwaliteit TKBoilies

Met vriendelijke groet, Ton

 

Terug naar blog