Stappenplan Boilie keuze

Stappenplan Boilie keuze

14-08In mijn vorige artikelen heb ik veel geschreven over de samenstelling van een boilie, vooral over de smaak, geur, kleur en vorm. Dit artikel wil ik wijden aan de soorten boilies die we gaan kiezen. Ik heb zelf een stappenplan om een weloverwogen keuze te maken, Stappenplan Boilie keuze. Dit stappenplan geeft geen vanggarantie, maar je denkt goed na over je aas keuze. Het valt tegen wanneer je een grote hoeveelheid aas hebt gekocht en er dan achter komt dat het al door iedereen in gebruik is. Belangrijk is dat je zoveel mogelijk informatie over het viswater verzameld, bijvoorbeeld wordt er veel gevist op het water of bijna niet. Met deze verkregen informatie kan je een goede boilie keuze maken. Mijn advies is om niet voor een heel seizoen boilies in te kopen, maar probeer je keuze eerst uit en kijk of het aas aan je eisen voldoet.

Stappenplan

Onderstaand een stappenplan om een weloverwogen keuze voor een boilie te maken:

Stappenplan Boilie keuze
  • Ervaring met kant en klaar aas van vissers op het te bevissen water;
  • Winter, lente, zomer of herfst;
  • Makkelijk of moeilijk water (dressuur);
  • Voerplek creëren of instant vissen;
  • Harde of zachte bodem;
  • Lichte of donkere bodem;
  • Stromend of stilstaand water;
  • Helder of troebel water.

Ervaring collega vissers

Door ervaringen te delen met collega vissers kom je het snelst achter welke boilie het goed doet op het water. Wanneer de collega vissers deze ervaringen niet met je willen delen, dan kan je altijd terugvallen op het stappenplan.

Seizoen 

Het is belangrijk om te kijken welke boilie de leverancier levert in het bepaalde seizoen wanneer je wilt gaan vissen. Helaas hebben leveranciers niet veel verschillende boilies per seizoen, dit brengt je in conflict met de andere stappen van het stappenplan. Er is bijvoorbeeld niet veel keuze in winterboilies. Voor de vissers die zelf boilies maken is dit juist een mogelijkheid om een onderscheidende boilie te creëren. Hierdoor kan je zelf de samenstelling bepalen en op het seizoen aanpassen.

Makkelijk water

Sommige wateren hebben een hoog karperbestand, hier heerst bijna altijd voedselnijd. Ondanks deze voedselnijd hebben karpers een voorkeur voor een bepaald boilie. Kies voor dit soort water twee totaal verschillende boilies en vis met deze boilies naast elkaar. Begin met een zoete birdfood boilie en een vismeel boilie. Door het hoge karperbestand merk je na een aantal keer vissen welke voorkeur de karper heeft en met deze boilie vis je door. Hierna test je verder met het formaat, soortelijke massa en kleur van de boilies.

Moeilijk water

Helaas zijn er ook wateren met een goed karperbestand, maar hier is de karper voorzichtig door jarenlange bevissing. Vaak is hier ook het natuurlijke voedselaanbod hoger en dus minder voedselnijd. Het is erg belangrijk dat je informatie krijgt van collega vissers en die ervaring meeneemt in de keuze voor de boilie. Wanneer de collega vissers deze ervaringen niet met je willen delen, dan volg je het stappenplan. Je moet een winteraas kiezen wanneer de watertemperatuur onder de 12°c daalt. Gelukkig zijn er in winterperiode maar weinig vissers aanwezig, dus er is weinig concurrentie. In de lente wordt het weer drukker aan de waterkant, dus dan moet je boilie concurreren met al de andere boilies.

Voerplek creëren of instant vissen

Om een langdurige voerplek te creëren moet de boilie van hoge kwaliteit zijn. Door een verkeerde boilie, bijvoorbeeld teveel conserveermiddel, kan een karper ziek worden. Freezerbait is een voorbeeld van een boilie die geen conserveermiddel bevat. Een boilie voor instant vissen moet snel oplosbare lokmiddelen bevatten en een hoge aantrekkingskracht hebben voor een karper. Instant vissen betekent dat de vis er niet veel van zal eten en kan je gewoon verschillende boilies testen.

Bodemsoort

Een lichte boilie is noodzakelijk voor een zachte bodem, een te zware boilie zakt gelijk in de bagger. Vergelijk een aantal kiloverpakkingen van boilies en kijk naar het volume wat er aan boilies in de verpakking zit. Meer volume betekent lichtere boilies, dus een betere keuze voor een zachte bodem. Het gewicht van een boilie speelt een minder belangrijke rol op een harde bodem, hierdoor is de keuze voor een boilie makkelijker. Je moet afwegen of je voor een opvallende boilie of een niet zichtbare boilie kiest. Als er veel vissers zijn dan kan je het beste voor een afwijkende kleur boilie kiezen. Een boilie op basis van visextracten die niet bruin van kleur is maar bijvoorbeeld oranje kan echt dressuur doorbrekend zijn.

Water

Kies bij stromend water zwaar aas en bij stilstaand water licht aas. Kies bij troebel water voor een donker aas, omdat bijna iedereen kiest voor een opvallend aas. Helder water is lastig, want hier ziet de karper werkelijk alles. Groen en blauw zorgen vaak voor verrassingen, omdat dit voor de vissers geen favoriete kleur is.

Keuze boilie

Mijn advies is om nieuw uitgebrachte boilies te testen, met deze boilies is nog niet veel gevist en dat kan een groot voordeel zijn. Doorloop het stappenplan met deze nieuwe boilies van verschillende leveranciers. Vis naast deze nieuwe boilie keuze altijd met een vertrouwde boilie, wissel deze boilies ook per hengel. Je zal merken dat de nieuwe boilie niet altijd de juiste keuze is. Het is geen verkeerde keuze om met twee compleet verschillende boilies door elkaar te vissen. Voor veel karpers geeft dit keuze en je merkt snel genoeg welke keuze de voorkeur heeft. Met de juiste informatie uit je stappenplan maak je een veel betere start dan zomaar een zak boilies te kopen. Succes met het vinden van de ultieme en overal inzetbare boilie 

Groet, 
Paul Breedveld

Terug naar blog