Perfect een nieuwe lijn opspoelen

Perfect een nieuwe lijn opspoelen

Een perfect opgespoelde lijn gooit makkelijker, zorgt voor minder pruiken en beschadigd minder snel. Een nieuwe lijn laten opspoelen door een hengelsportzaak is de makkelijkste manier. Zij hebben een handig systeem om de lijn snel op de molenspoel te winden. Sinds kort doe ik het zelf, omdat het niet helemaal naar mijn zin ging in de hengelsportzaak. Wat mij het minste bevalt is dat er met de hand bepaald wordt waar de lijn op de molenspoel komt. Dit lijkt een onbelangrijk iets, tot dat je kijkt hoe de lijn na een aantal worpen op je spoel zit. Dit komt omdat de lijn vanaf het begin van het opspoelen wordt gecorrigeerd met de hand.

Pascel-Flink-Karpervissen-is-een-leerproces-01

Deze manier van opspoelen is heel anders dan dat een werpmolen dat doet. Een werpmolen spoelt heel gelijkmatig en met een vast bepaalde volgorde de lijn op de molenspoel. Als je dus een met de hand gestuurde molenspoel voor de eerste keer op de molen zet, dan denk je dat de lijn er perfect op ligt. Helaas zal je zien dat de lijn na een aantal worpen hol of bol op de molenspoel zit, niet perfect dus. Kortom, een makkelijke manier, maar voor mij niet goed genoeg. 

Lijn opspoelen
Het klinkt misschien ingewikkeld, maar als je er even voor gaat zitten dan is het mogelijk om zelf de lijn op perfecte hoogte op te spoelen. Het is mogelijk om de lijn gekinkt of ongekinkt op de molenspoel te hebben. Dit wordt bepaald of je de lijn recht van de bulkspoel op je molenspoel zet of dat je de lijn laat meedraaien vanaf de zijkant van de bulkspoel. Ik kies er zelf voor om het recht van de bulkspoel over zetten op de molenspoel. Dit betekent dat ik vis met een lijn die minder kinkt, wel zo prettig dat een nieuwe lijn niet elke keer in elkaar draait. Het is ook mogelijk om de bulkspoellijn in een emmer water te leggen en hem dan op te spoelen. Dit is ook een goede en makkelijke manier. Let hierbij wel op dat de lijn niet verkeerd van de bulkspoel afloopt. 
Als je een molenspoel echt perfect op wilt spoelen, dan is er nog een detail die vaak vergeten wordt. Tegenwoordig zitten er speciale ringen bij de meeste molens om de molenspoelpositie te verplaatsen op de hoofdlas van de molen. Met deze ringen kan je ervoor kiezen om de lijn recht of licht aflopend (conisch) op de molenspoel te positioneren. Voor een goed aflopende lijn, kan je ervoor kiezen om 1 of meerdere ringen onder de molenspoel te plaatsen. Hoe meer ringen onder de molenspoel, hoe meer de lijn conisch op de molenspoel ligt. Dit is voor het afstand werpen een onderschat detail.

Paul-Breedveld-Perfect-een-nieuwe-lijn-opspoelen-03 

Bepaalde lengte lijn
De volgende uitdaging: een spoel van 26/100 met totale lengte van 300 meter perfect op hoogte van bijvoorbeeld een Shimano 14000 molenpoel te spoelen. Wat je nodig hebt, is een reservespoel van hetzelfde type als dat je wilt gaan vullen met de nieuwe lijn. Zet deze reservespoel op de molen en knoop de nieuwe lijn aan de reservespoel. Spoel de hele 300 meter nieuwe lijn op de molenspoel. Knoop nu aan deze lijn een oude lijn. Het makkelijkste en goedkoopste manier is om de oude lijn van een andere molen te nemen. Deze oude lijn gaat als opvullijn (backing) dienen. Vul daarna de molenspoel in zijn geheel op tot de persoonlijke voorkeur hoogte is bereikt. Verwissel de molenspoelen en knoop het einde van de opvullijn aan de te vullen nieuwe molenspoel. Let altijd op dat knopen aan de nieuwe molenspoel op de onderkant van de molenspoel zitten, dit geldt ook voor de knopen van de verbinding tussen de opvullijn en de nieuwe lijn. Dit geeft een netter en gladder eindresultaat. Gebruik voor de beide knopen de grinnerknoop en dubbele grinnerknoop. Bij deze knoop liggen de afgeknipte uiteinden in het verlengde van de hoofdlijn. Spoel de lijn in zijn geheel op de eerste molenspoel, je zal zien dat de molenspoel gevuld is zoals je wenst. Het is meer werk maar het resultaat is de perfect gevulde molenspoel. 

Geschreven door Paul Breedveld

Terug naar blog