Mijn zoektocht naar de perfecte boilie
Share
In mijn vorige artikelen heb ik geschreven over de boilie, maar nog niet veel over mijn eigen ervaring met de verschillende boilies. Via mijn stappenplan maak ik de keuze voor het soort boilie waarmee ik wil gaan vissen. Het proces hierna zal ik in dit artikel beschrijven door middel van mijn praktijk voorbeelden.
Nieuw water
Via informatie van kapervissers en het aflopen van mijn stappenplan, kan ik op een nieuw water bijvoorbeeld kiezen voor een birdfood spice boilie. Terwijl alles erop wijst dat in dit geval vismeel boilie geen goede keuze is, zal ik toch met een vismeel boilie ernaast vissen op het nieuwe water. Om een of andere reden doet vismeel het vaak goed. Ik denk dat de verschillen van de hoeveelheid vismeel in de boilie, een enorm verschil maakt in het accepteren van de boilie. Een goede vismaat van mij ving op een bepaald water ontzettend goed vis, terwijl ik ernaast zat en geen beet kon krijgen. In eerste instantie geef je de schuld aan je stek of systeem, maar uiteindelijk ben ik over mijn trots heen gestapt en heb ik naar zijn aas gevraagd.
Verschil in aas
Mijn vismaat viste met dezelfde ingrediënten, maar vismeel was voor maximaal 5% vertegenwoordigd in zijn boilie en in mijn boilie 20%. Mijn beredenering was dat een vismeel boilie ook echt een vismeel smaak moest hebben, daarom deed ik er een maximaal hoeveelheid vismeel in. Nadat ik het vismeel percentage omlaag had gebracht in mijn boilie, gingen mijn vangsten omhoog. Het kan zijn dat meerdere karpervissers met hoge percentages vismeel boilies visten of dat de karper de smaak van grote vismeel hoeveelheden niet kon waarderen.
Verschillende smaken
Het is belangrijk om met verschillende soorten boilies naast elkaar te vissen, zoals een spice boilie naast een vismeel boilie. Als een vismeel boilie het goed doet, vis er dan ook met een andere soort vismeel boilie naast. De samenstelling van een ready made boilie staat niet altijd op de verpakking, het is daardoor niet makkelijk om uit te zoeken wat de onderlinge verschillen zijn. Ik hoop dat in de toekomst de boilie producenten wordt verplicht om de samenstelling op de verpakking te vermelden.
Houdbare boilies
Tijdens mijn zoektocht naar de voor- en nadelen van houdbare boilies heb ik de volgende ervaringen opgedaan. De houdbare boilie in mijn voorbeeld was gemaakt van exact dezelfde ingrediënten als de diepvries boilie. Onderschat de moeilijke omstandigheden waarin een houdbare boilie vers moet blijven niet! Na het productieproces moet deze boilie lang drogen omdat de boilie onder een bepaald vochtpercentage moet komen. Dit om te voorkomen dat er schimmel ontstaat. Een te droge boilie is ook niet goed, want droge boilies zijn lichter dan natte boilies en hierdoor verliest de fabrikant omzet. Na het drogen worden ze verpakt, opgeslagen en bij voorkeur zo snel mogelijk getransporteerd naar de groothandels. Via de winkeliers komen ze terecht bij de karpervissers die ze meenemen naar de waterkant in allerlei weersomstandigheden. Dit alles moeten ze doorstaan zonder te schimmelen.
Conserveermiddelen
Schimmel voorkom je alleen door een mix van verschillende grote hoeveelheden conserveermiddelen. Ik denk dat een grote hoeveelheid conserveermiddelen een negatieve invloed heeft op het verteren van de boilie door de karper. Aan een diepvries boilie is geen conserveermiddel toegevoegd. Ik begrijp niet waarom ik geen verschil in vangst zie wanneer er instant gevist wordt met een houdbare of diepvries boilie. Conserveermiddel heeft dus geen invloed op het instant vissen. Na een aantal keer vissen op dezelfde plek merkten mijn vismaat en ik dat de karper duidelijk voorkeur geeft aan de boilie zonder conserveermiddel. Dit wordt nog duidelijker wanneer je samen een voerplek opbouwt met een boilie zonder conserveermiddel en een boilie met conserveermiddel. Een diepvries boilie zonder conserveermiddel doet het op lange termijn echt veel beter.
Exotische ingrediënten
Ik verbaas mij erover dat bijna alle boilie leveranciers hun boilie opbouwen uit de meest exotische ingrediënten, dit gecombineerd met de heftigste geur- en smaakstoffen. Als reactie hierop laten sommige karpervissers hun boilies een aantal dagen weken in het water waar ze vissen. Ze hebben blijkbaar succes met hun aanpassing, maar ik zoek dan liever een aas wat ik direct kan gebruiken. Een koolhydraatrijke boilie met een minimale hoeveelheid krillmeel of wat leverpoeder, geeft aan alle vissen een duidelijk signaal dat er voedsel aanwezig is. Karpers zijn nu eenmaal specialisten in het vinden van hun voedsel. Er zijn bekende boilie leveranciers die al de boilies baseren op dezelfde basis mix en alleen de geur- en smaakstoffen aanpassen. Toch blijven deze boilies het wonderbaarlijk goed doen en dit geeft aan dat al die exotische en heftige ingrediënten niet altijd nodig zijn.
Weinig conserveermiddel
Persoonlijk ga ik dus voor boilies die wat neutraler zijn van smaak en geur en zo weinig mogelijk conserveermiddel. TK Boilies zijn hier de beste keuze, omdat je kan kiezen uit een conservering tot hooguit drie maanden. Deze boilies kun je maximaal drie maanden buiten de vriezer bewaren. Een ideale boilie met het gemak van een ready made zonder de hoge percentages conserveermiddel. Daarnaast kan je bij TK Boilies kiezen uit neutrale of sterk smakende boilie. Momenteel heb ik veel vertrouwen in het combineren van twee soorten boilies, zowel in smaak als in diameter. Na een jaar testen kan ik concluderen dat je met de sterk smakende boilies vis goed kan lokken, maar dat de neutrale boilies als eerste gegeten worden.
Gemixte voerplek
Graag vis ik op een gemixte voerplek van sterk smakende en neutrale boilies. Dit in de verhouding van ongeveer 2:5. Op deze voerplek vis ik met een pop-up van TK Boilies. Deze TK pop-up bestaat alleen uit natuurlijke ingrediënten en deze ingrediënten geven een natuurlijke geur en smaak af. Bij TKBoilies kan je uit veel soorten en maten pop ups kiezen, maar voor mij is een brown silk roze pop up op dit moment favoriet. Deze roze brown silk pop-up blijft het goed doen, ook op wateren waar al veel met roze pop ups gevist is. Mijn zoektocht naar de perfecte boilie zal wel nooit eindigen, maar met TK Boilies zijn we goed op weg.
Paul Breedveld