Karpervissen met Fishfinder en GPS.

Karpervissen met Fishfinder en GPS.

De afgelopen jaren is er erg veel veranderd, de ontwikkeling binnen de hengelsport, op het gebied van de karpervisserij gaat erg snel. Vele grote karper magnaten hebben hun naam geschonken, of hebben zelf de product ontwikkeling op zich genomen. In de moderne karpervisserij is dan ook de voerboot niet meer weg te denken.

Zo zijn er verschillende leveranciers die zich erg bezig houden met de ontwikkeling van de meest moderne voerboten met opties. Deze opties bestaan veelal uit een fishfinder of in combinatie met een GPS systeem. Op dit laatste onderdeel ( GPS ) wil ik tijdens dit stuk iets dieper ingaan en daarmee mijn vis ervaring met jullie delen.

Mijn ervaring is misschien niet jullie ervaring, maar ondertussen weet ik wel de meerwaarde van een goed GPS systeem. In dit artikel is het technische deel beschreven door Jaco Boudestijn van BoBoot, dit omdat hij zijn eigen gps Blis (Boot locaties indicatie systeem )  heeft ontwikkeld. http://www.boboot.nl/voerboot-gps.

De begin ervaring met een voerboot zonder fishfinder en zonder GPS was niet geweldig, boten waren zwaar en accu’s waren snel leeg. Bij veel water waarop ik destijds viste, viste ik zelf vanuit een kajuitboot met bijboot. Met deze bijboot had je diverse voordelen, een aantal voordelen van die bijboot is dat je de montage op de juiste locatie kan droppen. Tevens kan je daarmee gericht voeren en de bodemstructuur beoordelen. Een nadeel was wel dat als je op een grote wateroppervlakte viste je geen markeringselementen had over de afstanden. Veelal losten we dit probleem op door een marker te plaatsen.

Dit los van de nadelen die marker destijds tijdens een aanbeet met zich meebrachten, denk aan het verschuiven van de marker of het verspelen van vissen aan de markers. Nu zijn er vele verbeterde markers verkrijgbaar, daarmee het verspelen van vis aan de markers in het verre verleden ligt. Kijk voor een juiste marker even bij, http://www.markerworld.nl/c-2252421/staafmarker. In de tijd van de baitsweeper 2 waren er ook nog geen GPS systemen voor de voerboten. Fishfinders waren wel op de voerboten verkrijgbaar, maar de fishfinders waren niet van de kwaliteit dat we een bereik van 300m1 konden overbruggen.

Karpervissen met Fishfinder en GPS.

Hiermee we gelijk de eerste tekortkomingen hebben, o.a. geen beoordelingen meer kunnen maken over de bodemstructuur en de afstanden niet resoluut gemaakt konden worden. Woensdag 's avonds waren dan de avonden wanneer ik samen met Paul de cultuurwateren gingen belagen. Cultuurwateren waren voor ons bijv. een Bleiswijkse zoom, het lage Bergse bos of de Binnenmaas. Op dit soort wateren konden we vaak tegen overkant, bomen, eilandjes of steigers aan vissen zonder een rubberboot te moeten op te blazen om op deze locatie te kunnen komen. Nu zal je zeggen kunnen die gasten niet werpen, ja wij kunnen echt wel werpen.

Maar op wateren zoals de Binnenmaas waar de bomen op de overkant op zo’n 200 m afstand staan, hebben we echt een probleem. Afstanden kunnen we overbruggen met afstandhengels, zogenoemde fast taper. Maar deze extreme afstanden kunnen we nog steeds niet overbruggen met een afstandhengel. 

Tevens heeft het werpen van een loodmontage op het water enige inslag, deze vaak dieper doet inslaan in de bodemstructuur dan het droppen vanuit een voerboot, zeker op de grote afstanden.Hier zie je de voordelen van de voerboot komen, geen diepe inslagen en vissen op de locaties waar je werpend niet kan komen, of je moet veel moeite doen om een rubberboot mee te nemen.Fishfinders werden steeds beter en kunnen de afstanden van 300 m overbruggen, toch hebben de actieve botenbouwers hun werkzaamheden moeten verzetten om dit te kunnen realiseren, Jaco heeft dit doormiddel van een eigen ontwikkelde versterker weten te realiseren, zie o.a. http://www.boboot.nl/visvinder-versterker. Daarmee kunnen we de bodemstructuur redelijk tot zeer nauwkeurig beoordelen, als men de fishfinder leert uitlezen, ervaring dus zal de nauwkeurigheid hoog zijn.

Nu terug op de visserij met een (GPS) Blis systeem.

Met een GPS BLis Systeem worden de onderstaande voorbeelden mogelijk, Wateren met een bereik van 300 meter zijn dus te overbruggen met voerboot, maar daarmee brengen wel ons gezichtsveld in de problemen, op deze afstanden kunnen we de diepte niet meer inschatten met een nauwkeurigheid binnen de meter, (binnen de meter is jou visstek). Met betrekking tot het werpen, dit voor de mannen onder ons, is een afstand binnen het bereik van 130 meter mogelijk, maar nauwkeurigheid binnen een meter is dan lastig.

Vissen op een water van 300 m breed op een afstand b.v. 150 meter binnen de nauwkeurigheid van een meter(????). Dit maakt een (GPS) Blis systeem mogelijk. Denk ook aan het voorvoeren, voeren word nu mogelijk om dit telkens weer op en binnen de meter op jou stek te kunnen droppen, dit waar anderen vaak op de nauwkeurigheid ernstig te kort komen. Een volgende voorbeeld van het gebruik van het (GPS) Blis systeem is op een water van een 6 hectare je zou zeggen een klein water toch! De diepte ( overzijde ) van het water ligt om en nabij  200m en dus om en nabij 300m breed. De bodem is nagenoeg vlak, diepte is nagenoeg op het volledige water 1,8 meter diep, hiermee is dus winst niet te behalen.

De karpers hebben een grote voorkeur gekregen door de jaren heen om op de midden van de plas te azen. Nu zal je zeggen appeltje eitje toch. Klopt, werpen dus, alleen de nauwkeurigheid binnen een meter ligt wat gevoeliger. Het benoemde water lag toch wel onder een bepaalde hengeldruk. Elke keer als ik een nacht op het water maakt lukte me het wel een karper te landen, maar meerdere karpers werd toch een probleem. Het moet toch mogelijk zijn meerdere vissen te vangen tijden een sessie. Klopt hier heb ik de meerwaarde van een GPS kunnen ondervinden. De twee stekken die ik ondertussen had gevonden, heb ik binnen het GPS Blis systeem ondergebracht. Daarmee maakte ik het mogelijk om binnen de meter nauwkeuring te kunnen voorvoeren, dit ik daarmee twee keer vooruit aan de nachtsessie realiseerde. Hiermee gingen de vangst resultaten fors omhoog, tot wel drie aanbeten per nacht.

Hopende u de voordelen van een GPS Blis systeem te hebben kunnen weergeven.

Groeten Ton.  


Hieronder de  technische werking van de GPS Blis systeem ( Geschreven door Jaco Boudestijn )

Het GPS BLIS(boot lokatie indicatie systeem). Wanneer je iets nieuws gaat ontwikkelen is het altijd handig om te weten waaraan het zal moeten voldoen. Zo heb ik aan dit systeem de volgende voorwaarden gekoppeld tijdens de ontwikkeling:

a- Het moet zeer nauwkeurig zijn,
b- Het moet zeer eenvoudig in gebruik zijn,
c- Het moet makkelijk in te bouwen zijn,  

a- Het moet zeer nauwkeurig zijn: Dit leek een groot probleem bij aanvang van de ontwikkeling. Het probleem zit hem met name in het feit dat omstandigheden zeer snel veranderen. Zo staan ieder moment van de dag de gps satellieten op een andere positie ten opzichte van de aarde. Men heeft vaak het idee dat ze met de aarde meedraaien, echter dit is niet zo. Ook verandert het weer van uur tot uur waardoor de breking van de atmosfeer constant anders is. Met andere woorden: een meting die je nu maakt geeft over een uur al een behoorlijke afwijking. Door gebruik te maken van een zeer nauwkeurige satelliet ontvanger was dit zelfs niet op te lossen. We moesten dus anders gaan denken.

Karpervissen met Fishfinder en GPS. 02

We kwamen op het idee om in plaats van naar een punt toe te varen van een punt af te varen. Dit punt waar vanaf je vaart ligt altijd vast en is dus zeer nauwkeurig. Je kiest bijvoorbeeld een punt naast je hengels. Ook het opslaan van punten moesten we verlaten, immers dit geeft de meeste afwijking. Door vervolgens iedere keer op nul te beginnen en een meting van gevaren meters en richting te maken blijft het systeem zeer nauwkeurig. In de praktijk werkt het dus als volgt: Je zet het systeem aan. Je zet je boot naast je hengels en zet het systeem op. Je vaart naar je stek. Het systeem geeft dan aan hoe ver en in welke richting je gevaren bent. Bijvoorbeeld 100meter en 90graden. Je onthoud deze getallen, schrijft het op of maakt er een foto van. Je vangt een vis en herhaalt het bovenstaande door de boot als beginpunt weer naast de hengels te zetten en het systeem weer op 0 te zetten. Je vaart weer naar de 100meter en 90graden en drop je voer en rig. Hiermee lig je op dat moment binnen de meter van de vorige keer dat je uitvaarde.

b- Het moet zeer eenvoudig in gebruik zijn Bij navraag bij gebruikers van bestaande gps systemen viel het mij op dat vele het systeem bijna niet gebruikte omdat het te ingewikkeld was. Het geeft dus weerstand om het systeem te gebruiken, wanneer er eerst door allerlei menu’s gegaan moet worden. Het Blis systeem heeft daarom eigenlijk maar 3 functie knoppen die belangrijk zijn. 1 aan/uit knop 2 Licht aan/uit knop 3 knop om het systeem op 0 te zetten Heel simpel en eenvoudig dus! Verder is er de mogelijkheid om start posities op te slaan. Dit is gedaan om bijvoorbeeld na een half jaar je stek waarvan je viste(waar je hengels staan) terug te kunnen vinden.

c- Het moet makkelijk in te bouwen zijn. Dit is ook. Het inbouwen bestaat uit het boren van 2 gaten voor de satelliet antenne en zend antenne. Vervolgens plaats je het gps kastje ergens in de boot. Hierop zet je dan 12volt stroom en het systeem is ingebouwd. Het systeem is nu ongeveer een jaar op de markt en de geluiden die gebruikers laten horen over het systeem zijn zeer positief. Veel gehoord is het feit dat je door de stek opbouw de grotere vissen gaat vangen. Dit geeft natuurlijk een goed gevoel en vertrouwen voor de toekomst. Hopende dat ik met deze uitleg van het systeem het voor de lezer wat verduidelijkt hebt.

Jaco Boudestijn Boboot voerboten,

www.boboot.nl  

Terug naar blog