Karpervissen is een leerproces

Karpervissen is een leerproces

Je hebt besloten om karpervisser te worden, en dan begint het pas echt. Eerst wordt het uitzoeken bij de hengelsportzaak uit de vele merken voor de juiste hengel, molen en lijn, welke is nu goed??.
Moeilijke termen zoals testcurve, 3 of 4K carbon, body, baitrunner of frontdrag vliegen je om de oren. Eenmaal thuis gekomen met je nieuwe set, slinger je je laptop aan en ga je op zoek in de grootste bibliotheek van de wereld …het internet, voor de perfecte laatste meter. Verdwaald in het oerwoud van meningen over visveilige systemen, rigs, haakkeuze en boilies, tuur je peinzend naar je beeldscherm. Na enige twijfel kies je voor de rig met “vanggarantie” en een boilie die wel een mooie kleur heeft.

Pascel-Flink-Karpervissen-is-een-leerproces-01

Vol vertrouwen ga je naar de waterkant, zo moeilijk moet het niet zijn volgens de foto’s en video’s op internet. “Helaas”, geen vis. Je hersens beginnen te kraken, ”zit ik wel op de juiste plek?” Snel terug naar het internet. Welkom in de jungle van factoren die allemaal invloed hebben tussen vangen en niet vangen. Jaargetijde, weer, locatie, waterdiepte en temperatuur, moment van de dag, om er maar een paar te noemen.

Enigszins in paniek en teleurgesteld kom je erachter dat het niet “even een karper vangen” is, zoals het internet doet geloven. Bijgekomen van de schrik en na weer wat meer informatie te hebben vergaard, ga je terug, naar een plekje waar je wat belletjes omhoog zag komen. De uren verstrijken, maar dan vanuit het niets, een kromme hengel!

Na het besef dat je net je eerste karper hebt gevangen, overvalt je een gevoel van trots. Trots dat je informatie hebt gezocht om iets te willen leren. Al snel kom je erachter dat er geen “beste” manier is om een karper te vangen, maar zal je merken dat het veel belangrijker is dat je jezelf blijft ontwikkelen. Door naar de waterkant te gaan, te observeren, te durven vragen, te lezen en vooral door te doen.

Met trillende benen en hartslag in je keel, probeer je wat onhandig door de zenuwen de vis je net in te krijgen. En daar ligt ze dan. Je eerste karper die pronkend uit ligt te rusten op je onthaakmat.

Pascel-Flink-Karpervissen-is-een-leerproces-02

Bij elke vis groeit je vertrouwen en dat is een signaal dat je op de goede weg bent. Ook al vang je een paar keer niets, laat je niet uit het veld slaan. Door niets te vangen ga je er wel over nadenken wat je misschien anders had kunnen doen. Heerlijk in de natuur, een stukje ontspanning en genieten van de mooie vissen die je vangt. Welkom in de mooie wereld van het karpervissen. Tot slot wil ik je nog wat meegeven, doe er je voordeel mee. “Karpervissen is durven leren, al gaat het een keer mis”

Terug naar blog