Het werk van een fieldtester in de karperwereld.

Het werk van een fieldtester in de karperwereld.

In het afgelopen stuk over de fieldtester  https://www.TKBoilies.nl/fieldtesters/ton-krijgsman/fieldtester-waarom-hoe-en-wanneer/ ben ik onvoldoende in gegaan over de verwachtingen van een fieldtester. Wij als boilie producent vinden het belangrijk dat niet alleen de informatie van de waterkant gedeeld wordt, maar ook inbreng aanlevert in de ontwikkeling.

Ideale Competenties 

Hier een kleine opsomming van de competities als fieldtester,
Prettig persoon om mee om te gaan ( geen asociaal type)
Weten waar hij mee bezig is op het gebied van karpervisserij (heel wat anders als dikke vissen vangen)
Het kunnen investeren in het daadwerkelijk testen (niet altijd zo leuk als sommige mensen denken)
Het goed kunnen overbrengen van de visie en missie van het bedrijf naar derden.
Gevoel voor de zaak en niet alleen uit zijn op sponsoring (dat type hopt van bedrijf naar bedrijf)
Het kunnen vertalen en meedenken naar oplossingen voor verbeteringen (is vaak moeilijker dan het lijkt enige kennis m.b.t. producten is gewenst) Maar bovenal eerlijkheid ook al staat zijn mening lijnrecht tegenover die van mij, en die mening kunnen onderbouwen.

In het voorgaande stuk Fieldtester, waarom, hoe en wanneer ben ik voldoende ingegaan op de bovengenoemde punten, maar één punt wil ik er graag uitlichten. Het kunnen investeren in het daadwerkelijk testen (niet altijd zo leuk als sommige mensen denken). Aan de buitenkant lijkt het alleen maar walhalla, ik ben fieldtester, we horen tot de grootheden in de karperwereld, mis!!. Nu begint het pas. Tuurlijk ben je opgevallen door die kwaliteiten die je hebt en de inspanning die je levert. Wij als TKBoilies proberen elk jaar een nieuwe boilie op de mark te zetten die echt getest is en één jaar lang. Dus zal je als fieldtesters en steentje moeten bijdragen.

In kwartaal twee beginnen wij te filosoferen over de nieuwe boilie voor het jaar erop, maar dan zijn we nog niet eens klaar met de voorgaande boilie. Al nadenkend over de volgende boilie terwijl de voorgaande in zijn test fase hangt. Toch willen wij graag eens stilstaan bij deze testfase, aan de meeste nieuwe boilies beginnen we begin januari, sterk afhankelijk of de voorgaande met succes is afgerond en daarmee de markt op kan. Voor de meeste onder ons niet de meest positieve periode van een jaar om meerdere vissen in het net te landen. Toch worden er diverse sessies gedraaid, veelal instant maar ook diverse met een voercampagne. Nauwlettend worden de bevindingen vastgelegd, uiteraard is het leuker om vangsten te noteren als geen vangsten. Zeker niet als je de bevindingen ook nog eens moet rapporteren aan je producent.

Deze resultaten worden vertaald in een verslag, nou is het zeker zo dat resultaat makkelijker doet schrijven en vertalen naar de producent, als geen resultaten. Maar vergeet niet dat het gewenste resultaat pas einde van het jaar is op te maken. Zoals vaak binnen de sportwereld wordt vertaald dat je pas heb gewonnen als de finish vlag is gevallen. In deze opstart fase moet je vaak door de zure appel heen bijten en zonder resultaten huiswaarts gaan.

Het wordt helemaal vervelend als je vismaat die niet als fieldtester door het leven gaat je het snot uit de ogen vist met de boilie die je het jaar ervoor heb afgeleverd voorde productie, pfff. Dit zijn wel de mindere kantje aan deze fieldtesters rol. En zal je graag terug grijpen naar die boilie die net in productie is genomen waar wel de resultaten zichtbaar mee worden geboekt. De opvolgende versie verbetering zal het gewenst resultaten weer doen overstijgen in concurrentie met de boilies van de jaren ervoor. Dit is zeker geen makkelijke opgave, zeker niet als je wekelijks naaste je trouwe vismaat zit die je grote concurrent aan het worden is, in vriendelijke zin dus.

Vismaat,

Je vaste vismaat een belangrijke graadmeter, nu zal je zeggen waarom vissen er dan geen twee fieldtesters naast elkaar. Nou, dit is dus makkelijk, die trouwe vismaat is de richtlijn waar je de resultaten aan op kan meten. Vang hij geen vis en jij wel hebben we resultaat, vang hij vis en jij ook hebben we samen resultaat, heb hij vis en jij niet heb je ook resultaat, ik zie u al denken. Ja, deze informatie is wel degelijk van belang. Er zijn vele sessies waarin de test boilie naar een langere periode geen of onvoldoende resultaat oplevert, dit betekent verbetering fase. Deze informatie had je dus niet gehad als je alleen had gevist of met een collega fieldtester hier meestal de resultaten gelijk zijn.

Richting kwartaal twee en drie worden de resultaten meestal beter, en zullen de vangsten gelijk of hoger liggen als je vismaat naar mate het seizoen richting het einde loop. Veelal knarsetanden naast je zit in verwachting wanneer de nieuwe boilies op de markt gezet zal worden om deze direct aan te kunnen schaffen. Dit is dan wel de leuke zijde van het fieldtester. Maar daarvoor heb je dus ook vele uren doorgebracht aan de waterkant met een mager resultaat. Kwartaal vier wordt vaak gebruikt om de laatste puntje op de i te zetten en de boilie voor productie klaar te maken. Dit voor de fieldtesters de mooiste fase is van het jaar is en de potentiele uren omgezet kunnen worden is vis. Ideaal plaatje toch. Een boilie producent maakt met alle rekenkundige berekeningen op basis van voedingswaarde en kennis een boilies, jij kan driekwart van het jaar met gewenst resultaat vissen. Maar er zijn vele anders scenario’s wekelijkheid. Bedenk dat met januari de eerste test boilie van de rol rolt en direct vis oplevert, geweldig toch!!.nu nog drie kwartalen te gaan met een boilie die direct vis oplevert. Maar dan gaat ineens de vangsten in kwartaal twee en drie naar het niveau waar de producent hem niet wil hebben, pfff. En die vismaat maar in zijn handen wrijven en roepen ik snap het wel dat karpervissen!!!. Misschien kunt u het zich nu een voorstelling bij maken hoe die fieldtester zich moet voelen en eigenlijk het liefst weer met de productie boilie wil vissen. Tevens moet hij dan ook nog eens kwartaal vier in. En voor onze mede karper vissers is alles toch walhalla

Boilies en fieldtesters.

Vele fieldtesters onderschatten de moeilijkheidsgraad van de vertaling en verwachtingen van een boilieproducent. Eén van de verwachtingen binnen TKBoilies is dat je met niets anders vist dan boilies en dan natuurlijk met die van ons, nu zal je zeggen oké toch. Maar jij weet ook als geen ander, dat er periodes zijn binnen het jaar zijn dat je met ander aas veel betere resultaten kan boeken dan met boilies. En ja, als je fieldtester van boilies bent moet je ook alleen met boilies vissen, vele denken nu wat een flauwekul!! . Dit is juist het moment waarin jij als fieldtester het kan laten zien waarvoor jij als vertegenwoordiger bent voor die boilieproducent en waarom ze voor jou heb gekozen. Als boilies producent kan je het niet vertalen dat resultaten achteraf of tijdens gevangen zijn met bijv. een tijgernoot. Dit maakt het wat ongeloofwaardig als vertegenwoordiger van boilies.

Waardering.

Toch als boilie producent moet ik een grote waardering uitspreken betreffende de fieldtesters voor boilie bedrijven en zeker de vertegenwoordigers van TKBoilies. Het is niet allemaal mooi weer, er zitten vele nadelen aan een fieldtester zijn, denk even aan de vele uren investering naar resultaat aan de waterkant.  Het verplicht zijn aan het aanleveren van onderwerpen voor de websites. De afgunst via een omweg aan te moeten horen, die andere over je vertellen als er enige tijd geen resultaten worden geboekt, dit meestal te maken heeft met jaloezie. En de meerwaarde naar buiten om inhoudelijk te kunnen vertellen waarvoor jij als fieldtester staat en met deze boilies wil vissen van deze boilieproducent.  Dames en heren test vissers “fieldtesters” waarderingen voor jullie inzet, hou vol ook als de resultaten wel eens langer op zich laten wachten.

Met vriendelijke groet,
Ton Krijgsman, TKBoilies.

Terug naar blog