Havenvissen

Havenvissen

Niet veel karpervissers die dichtbij of aan een viswater wonen vissen op dat viswater. Soms hoor je van onbekende karpervissers wat er voor een bestand aan karper in je directe omgeving rondzwemt. Zelf woon ik samen op een woonschip dat in een industriële haven ligt en die haven zit vol met allerlei soorten vis. In de vier jaar dat we nu op het schip wonen heb ik nog geen teken van karper gezien. Wel weet ik dat er in de IJssel, die direct aangesloten is op de haven, in bepaalde perioden en op sommige stekken karper is gevangen. Aan de andere kant van de haven, dit is een kilometer bij ons vandaan, ligt een jachthaven. In en om deze jachthaven zijn karpers gevangen, dus aan karper ontbreekt het blijkbaar niet in de omgeving van ons schip.

De plaats waar ons schip in de haven ligt is nou niet mijn eerste keuze voor een karperstek. Het schip  ligt in het meest saaie gedeelte van de haven. Ik heb de bodem rond het schip geheel in kaart gebracht en die is niet echt bijzonder. Een rechte bak met water, een aantal meerpalen van staal en aan de kanten steenstort. Vrij snel gaat het naar een diepte van ongeveer vierenhalf meter en dit bij laag water. Verderop zijn er qua bodemverloop wel interessante stekken, het is alleen niet mogelijk om hierheen te vissen vanaf het schip. Mijn voorkeur gaat uit naar het vissen vanaf of nabij het schip, want zo kan ik de nodige uren maken.

Stekkeuze

Paul Breedveld Havenvissen 01

Om toch maar ergens te beginnen heb ik de keuze gemaakt om achter het schip net buiten de steenstort te gaan vissen. Deze keuze heb ik gemaakt omdat ik in het verleden op verschillende rivieren goede resultaten heb behaald door net achter steenstort te vissen. Ook al betekend dit dat je soms met een kilometer water voor je, tien meter uit de kant zit te vissen. De diepte van het water is niet zo belangrijk, als er maar een meter water staat. De zwemroute van de karper is vaak langs de onderrand steenstort. Wel is het opletten dat je stek bij laag water niet droogvalt, maar dat merk je na een keer vissen.

Aaskeuze

Goed, de stekkeuze is gemaakt en nu het soort aas. Harde mais is op de meeste rivieren een goede keuze, want de meeste karpers kunnen harde mais niet weerstaan. Alleen op mijn plek zitten veel grote windes en die zijn gek op mais. Boilies daar in tegen zijn goed witvisbestendig, maar hier moet wel een bepaalde tijd mee gevoerd worden. Voeren is niet het probleem als je boven op je stek woont, dus boilies zijn zeker de beste keuze voor deze stek. In het verleden heb ik goede resultaten gehad met zoete vismeel boilies op rivieren en het leek mij een goede keuze om hier mee te beginnen. Bij TK boilies mijn plan om in de haven te gaan vissen voorgelegd en met wat voor een boilie ik wilde starten.

Zoete test boilie

Tijdens het gesprek over welk aas het zou worden stelde TK boilies voor een nieuwe zoete boilie te testen. Deze eenvoudig samengestelde boilie zou een compleet andere boilie zijn, dan de met exotische melen samengestelde super boilies. Samengesteld uit wat standaard melen zoals maismeel, griesmeel en koekjesmeel zou dit wel eens het antwoord kunnen zijn op dressuur water. Ondanks dat ik niet overtuigd was of deze boilie zou voldoen aan mijn eisen, ben ik met deze boilie gestart op een nieuw test water.

Nieuw water

Het nieuwe water is een afgesloten put met veel mooie stekken en een waterdiepte gemiddeld een meter. Een zachte bodem, maar met het juiste onderlijn systeem maakt het niet uit of je op een harde of zachte boden vist. Het is onzin dat je alleen op harde bodemplekken karper vangt. Volgens de lokale vissers is het krijgen van drie beten goed haalbaar en dit werd bereikt met zowel ready mades als zelf gedraaide boilies. Hiervoor moesten we een nachtje vissen, want de meesten aanbeten zouden na 23.00 uur komen.

Boilies op basis van vismeel en de bekende Salty krill deden het uitstekend daar. Na enig zoekwerk vond ik de nodige lege boilie zakken van deze soort boilie in de daar aanwezige vuilnisbakken. Altijd spannend op een nieuw water, ook al wisten we dat er geen grote vissen zouden zitten. De lokale vissers hadden een aantal stekken aangewezen en toen was het wachten op de eerste beet. Blijkbaar was dit nieuwe aas een complete verassing voor de karpers, want  eenmaal op de voerplek gearriveerd konden ze er geen genoeg van krijgen. Netjes vissend met twee hengels hebben we het zo druk gehad dat we geen oog dichtgedaan hebben.

Na deze eerste testnacht nog een aantal keren terug geweest en de test boilie doet het alleen maar beter. Ondanks dat mijn eerste voorkeur uitging naar een op vismeel georiënteerde boilie, had ik na deze succesvolle sessies vertrouwen in deze test boilie. Met een rodpod en draadloos beetverklikker systeem is het mogelijk om binnen een minuut of vijf te vissen. Simpel onderlijnsysteem en 120 gram lood moeten het werk hier doen.

Havenvissen

Paul Breedveld Havenvissen 02

Helaas kan ik nog niks zeggen over het karperbestand in de haven of het vangen van een karper. Ik heb nu een aantal aanbeten gehad, helaas nog niet van een karper. Over een maand of twee wil ik graag meer schrijven over het vissen in de haven en wat ik in deze tijd ontdekt heb over het karperbestand. Het is nu vissen en wachten op de eerste aanbeet van een karper. Bij elke piep op de sounderbox spring ik een meter in de lucht (en mijn vriendin ook). Spannend is het zeker.

Paul Breedveld

Terug naar blog