Freezerbaits boilies zonder conservering

Freezerbaits boilies zonder conservering

Freezerbaits, zijn vers gedraaide boilies zonder conservering (E-nummers). Boilies hebben we in vele verschillende maten, ze zijn in veel vormen, dan hebben we het nog niet over al die kleuren die verkrijgbaar zijn, vervolgens kan je ook nog eens na gaan denken over freezerbait of readymade.
Wat een keuzes moet je maken voor we aan de waterkant een karper kunnen verschalken. Wij proberen u maar eens mee te nemen en de voor- en nadelen daarmee op rij te zetten. Enige uitleg over de productie van de twee verschillen freezerbait of readymade is daarmee wel gewenst. Om iets over schimmels te schrijven pak ik de vergelijking met een stuk brood, dit is voor de meesten onder ons wel herkenbaar in het dagelijks leven.

Maar eerst iets over schimmels, schimmels zijn kleine micro-organismen.

Beschimmeling is een natuurlijk proces dat optreedt indien de groeicondities voor de schimmel gunstig zijn. Nodig is voldoende voedsel, zoals bij het vergaan van dood materiaal, voldoende vocht, bijvoorbeeld op de huid van mensen en de juiste temperatuur.

Brood

De groei van micro-organismen, tevens de snelheid waardoor het groeit, wordt o.a. bepaald door:

-De temperatuur waarbij het product bewaard wordt;
-De pH van het product;
-Het vochtgehalte van het product;
-De aw (wateractiviteit) waarde van het product;

Het soort micro-organismen dat aanwezig is en de mate waarin het product besmet is met micro-organisme. Aanwezigheid van producten die de schimmelgroei tegengaat (bijvoorbeeld rozijnen; deze bevatten relatief grote hoeveelheden tartraarzuur dat als schimmelwerende stof gaat ageren). Het al dan niet verpakt zijn (verpakt brood gaat sneller beschimmelen omdat de lucht in de verpakking vochtig wordt).

Wat zouden we kunnen doen om schimmelgroei te remmen.

Als we het goed hebben gelezen zijn er drie grote factoren die aanzetten tot schimmelgroei; vocht, temperatuur en voeding. De laatste “voeding” kunnen we alleen maar bestrijden met conserveringsmiddelen, maar dan hebben we het ook gelijk een readymate. Blijven vocht en temperatuur over. Temperatuur kunnen we twee kanten mee op, verse boilies kun je prima invriezen. Het blijft ongeveer 5 tot 6 maanden goed bij 18 graden onder nul. En temperatuur kunnen we gebruiken voor het drogen van een boilie. Hierin we gelijk het vochtgehalte naar een minimum brengen en dit de groei sterk zal verminderen. Hiermee kunnen we dus de levensduur van een freezerbait prima verlengen, zelfs zonder freezer.

Hoe omgaan met freezebaits.

TK’s Green Teardrops

Nadat u de boilies heeft opgehaald doet u ze weer in de vriezer waar ze minimaal 6 maanden goed blijven. Als u dan gaat vissen neemt u een voldoende groot portie mee, dit portie blijft zeker een aantal dagen goed zonder u daar extra inspanning voor hoeft te doen. Overgebleven boilies van deze sessie kunnen nog wel een keer ingevroren worden let wel op de tijd, temperaturen waaronder het aan de waterkant is blootgesteld. Alleen raden wij dan wel aan de eerstvolgende sessie deze boilies volledig op te gebruiken. Beter is nog het over gebleven portie te voeren, voor voeren geeft zeker een meerwaarde. Bij het vissen van langere sessies kunt u ook gewoon freezerbaits gebruiken, sessies van 7 dagen is geen moeite, je moet wel even iets meer inspanning verzorgen aan uw product. Veel voorkomende fouten die gemaakt worden aan de waterkant is de boilies te bewaren in zakken / emmers tijdens hoge temperaturen. Op de schijf van drie schimmelgroeiers zijn deze dan in volle productie. Vocht vanuit de boilies kunnen niet ontsnappen en zal qua temperatuur verhogen. Wenselijk is de boilies in droogzakken te doen overdag, hiermee kan de temperatuur zijn werk doen en het vocht laten verdampen, zodra het vochtpercentage onder de twintig procent komt, zal de schimmelgroei sterk afnemen. Hou wel weer rekening mee dat de boilies voor de nachtelijke uren weer in de verpakking moeten, dit om het vochtpercentage van de nachtelijke uren geen invloed te laten hebben tot de boilies. Deze kleine handeling geeft wel wat moeite, maar dan hebben we ook wat meer te bieden. 

-Geen producten (conserveringsmiddelen) in een boilie die in elke boilie zitten, dit zeker herkenbaar is voor de karpers.
-Smaaksensaties die zeker echter zijn zonder dat de conservering hier invloed op hebben.
-Hogere verteringswaarde voor de karper, denk aan de periode bij lage watertemperaturen.
-Conserveringsmiddelen zijn stoffen die aan producten worden toegevoegd om ze langer goed te houden door ze te beschermen tegen schimmel, bacteriën en gisten.

Er zijn nog twee methodes die de levensduur van een freezerbait doen verlengen buiten de vriezer. Het over strooien van de boilies met grote hoeveelheden zout en/of suiker.

Veel toegevoegd zout of suiker onttrekt vocht aan het voedsel. Micro-organismen kunnen dan nauwelijks groeien. Hierdoor zijn producten als jam (door suiker) of droge worst (door zout) lang houdbaar. Zout zijn wij geen voorstanders van gezien de gezondheid van de karper en de eenzijdige smaak aan een boilie tijden het verbruik. Suiker is iets beter voor de gezondheid, maar heeft ook grote nadelen. Bewezen is dat een grote hoeveelheid aan suikers zeker geen goed doen aan onze karper vriend, beter gezegd de driehoek voor conservering (suiker, zout en E-nummers ) geeft ons geen voorkeur.
Wij houden van de echte smaken die alle ingrediënten in zich hebben, als wij hiervan houden moet de karper er toch ook van houden!!

Groeten Ton.
TKBoilies.

Terug naar blog